Rel tussen Turkije en de VS om visa

President Erdogan in mei tijdens een toespraak in Ankara. Beeld AFP
President Erdogan in mei tijdens een toespraak in Ankara.Beeld AFP

Opnieuw is Turkije verwikkeld in een diplomatieke rel, dit keer met de Verenigde Staten. De relaties staan op scherp nadat de Amerikanen zondag aankondigden geen reguliere visa aanvragen uit Turkije te zullen behandelen.

Directe aanleiding daartoe was de arrestatie van een medewerker van het Amerikaanse consulaat in Istanbul afgelopen week. Metin Topuz is Turks burger, maar werkt al meer dan twintig jaar voor de Amerikanen. Volgens de Turken heeft hij in 2013 veel telefonisch contact gehad met prominente figuren binnen de Gülen-beweging, die volgens Ankara achter de mislukte staatsgreep zat.

Topuz is niet de enige. The New York Times berichtte dit weekend dat zeker een tiental Amerikaanse burgers vastzit vanwege vermeende banden met Gülen. Het meest bekende geval is dat van de Amerikaanse pastor Andrew Brunson. Erdogan hintte eerder op een mogelijke uitwisselingsdeal waarin Turkije de pastor zou laten gaan na uitlevering van de in de VS woonachtige Fethullah Gülen.

Harde confrontatie

Washington ontkent alle aanteigingen. Maar in plaats van stille diplomatie te voeren, zoals veel Europese landen die ook met Ankara overhoop liggen, kiest de regering Trump voor een harde confrontatie. Zondag kondigden de VS aan visa aanvragen uit Turkije niet langer in behandeling te zullen nemen. Dat doet pijn: Turkse toeristen, zakenmannen, studenten en familie leden van de ruim 200,000 in Amerika woonachtige Turken worden hard geraakt.

In Turkije is dan ook woedend gereageerd op het besluit. Dat ging met de gebruikelijke bravoure: uitdagende krantenkoppen, nationalistisch spektakel op Twitter en politici die tegen elkaar opbieden in Turkse trots. Overigens geldt dit niet alleen voor aanhangers van president Erdogan. Ook de oppositiepartij CHP reageerde woest en sprak van een ‘historisch breekpunt’ in de banden met Amerika.

Volgens Ankara is het Amerikaans besluit een gevaarlijke en onnodige escalatie. Overigens vuurden de Turken wel onmiddellijk terug: Amerikaanse burgers hoeven voorlopig evengoed niet meer op Turkse visa te rekenen. Daarnaast meldde verschillende Turkse media dat er nóg een arrestatiebevel zou bestaan voor een tweede personeelslid van het Amerikaans consulaat.

Toch hebben beide kanten weinig baat bij een escalatie. De Turkse lira, die sowieso al in zwaar weer verkeert, kelderde naar een historisch dieptepunt na het Amerikaanse besluit. Aan de andere kant is Turkije voor Washington een belangrijke NAVO-bondgenoot, zeker nu het Turkse leger net een offensief in Syrië is begonnen. Maar als het op uitdagen aankomt, heeft Erdogan aan Trump een zware tegenstander.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden