Rel rond voetbalclub Haaksbergen kent alleen maar verliezers

HAAKSBERGEN - Het besluit is teruggedraaid en de verliezers likken hun wonden. En de rel rond de voetbalvereniging Haaksbergen, die een dubieuze primeur had met de afkondiging van een ledenstop voor buitenlanders, kent alleen maar verliezers. Onder druk van de KNVB en dreigende gerechtelijke sancties heeft het clubbestuur de afgekondigde ledenstop afgelopen weekeinde ongedaan gemaakt. De affaire betekent bovendien een gevoelige tik voor het integratieproces in Haaksbergen.

De Turkse leden die zich niet meer welkom voelen bij hun vereniging, willen nu een eigen voetbalclub oprichten. Ten slotte realiseert burgemeester drs. Van Acht van de Twentse gemeente zich "dat er de afgelopen dagen geen Haaksbergen-promotie is bedreven.

Enig lichtpuntje in deze zaak, al is dat woord niet helemaal op zijn plaats, is dat hiermee een al lang sluimerend probleem aan de oppervlakte is gekomen. Het ligt nu op straat en dus is het bespreekbaar geworden" , vindt Haaksbergens eerste burger Van Acht. Het besluit van het bestuur van de voetbalvereniging Haaksbergen om buitenlandse jeugdleden voorlopig te weigeren, omdat er een disbalans dreigde tussen het aantal Nederlandse en Turkse leden, kwam eind vorige week voor Van Acht niet echt als een verrassing. "In een onderhoud dat de wethouder van sportzaken en ik enige tijd geleden met Turkse jongeren hadden, werd ons al duidelijk dat er iets broeide" , zegt Van Acht. "Ik heb toen gezegd dat het waarschijnlijk zo'n vaart niet zou lopen. Misschien is dat een inschattingsfout geweest en hadden we er eerder in moeten springen."

Zwarte Piet

Van Acht zegt het daarom niet terecht te vinden dat het bestuur van de voetbalclub in kwestie alleen de Zwarte Piet in deze affaire toegespeeld krijgt. Hij erkent dat de voetbalclub ook een beetje het slachtoffer is geworden van het eigen beleid. Waar de v.v. Haaksbergen jaren geleden de poorten wagenwijd openzette voor migranten, voerden de twee andere plaatselijke voetbalclubs, HSC'21 en Bon. Boys, niet direct een aanmoedigingsbeleid waar het om het werven van buitenlandse leden ging. "We kunnen ons dit allemaal aantrekken" , vindt Van Acht. "Natuurlijk heeft het bestuur van de v.v. Haaksbergen niet handig en verstandig gehandeld. Maar het zag de identiteit van de vereniging in het geding komen, doordat in sommige elftallen Turkse spelers de overhand hadden en dan is de verleiding groot om ook in het Turks met elkaar te praten. Dat had dan weer als gevolg, dat ouders van Nederlandse spelertjes hun kinderen naar een andere club stuurden."

Van Acht hoopt dan ook dat er door de verschillende partijen lering uit de affaire wordt getrokken. "Ik ben een hardgrondig voorstander van spreiding van Turkse voetballers over de drie clubs die we hier in de kern van Haaksbergen hebben. De clubs zullen open moeten staan voor hun buitenlandse leden en van hen mag je verwachten dat ze meedraaien binnen de vereniging en zich niet onttrekken aan het clubgebeuren. Want ook over dat laatste punt is bij v.v. Haaksbergen irritatie ontstaan, heb ik begrepen."

Aziz Yilmaz (46) fungeert als lid van de steunfractie van het CDA in de Haaksbergse gemeenteraad en is als kaderlid van het CNV regelmatig spreekbuis van de ruim 500 leden tellende Turkse gemeenschap in Haaksbergen. Yilmaz zegt te zijn geschokken van de woede-uitbarsting die "dit discriminerende besluit" bij zijn landgenoten teweeg heeft gebracht. "De meeste zijn echt laaiend. De klok wordt hiermee teruggedraaid. Ik dacht dat we in Haaksbergen redelijk op de goede weg waren, maar dit is niet goed voor de verhoudingen. Nu dreigt er een puur Turkse voetbalclub te worden opgericht. Dat vind ik erg jammer."

Zijn de 14-jarige zoon, de HAVO-scholier Sami Yilmaz, merkt tot ergernis van zijn vader ongevraagd op dat hij zich onmiddellijk als lid zal aanmelden, als er een Turkse club komt in Haaksbergen. Sami speelt nu in het B1-elftal van de v.v. Haaksbergen, waarvan de selectie bestaat uit negen Turkse en vijf Nederlandse spelers. "De trainer wil niet dat we Turks praten waar hij en de Nederlandse jongens bij zijn, maar soms gebeurt dat wel eens" , geeft hij toe. "De laatste maanden is het gewoon minder gezellig bij de club. De sfeer was gespannen. De Nederlandse jongens vonden het best leuk om met ons te voetballen, maar hun ouders willen het niet langer hebben. Daarom is het beter dat we een eigen club krijgen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden