Rel over ‘jammerlijke klunzigheid’ bij ontvangst Servië en Kosovo in Parijs

Presidenten en premiers bij de ceremonie ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog in Parijs. Beeld EPA
Presidenten en premiers bij de ceremonie ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog in Parijs.Beeld EPA

Gebroederlijk stonden wereldleiders zondag in Parijs stil bij de vrede na een van de bloedigste conflicten uit de geschiedenis, maar op de Balkan leidde die herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog tot een knetterende diplomatieke ruzie. Reden: de plek die de diverse staatshoofden uit de regio toebedeeld kregen bij de ceremonie.

Thijs Kettenis

Tot zijn afgrijzen zag de Servische president Vucic bij aankomst dat zijn rivaal Thaci van Kosovo op de tweede rij zat, dicht bij de Franse gastheer president Macron. En vlak achter de Russische president Poetin, nota bene een bondgenoot van Servië in de strijd tegen de erkenning van Kosovo als onafhankelijke staat. Vucic zelf moest genoegen nemen met een plek op de derde rij.

Media in Kosovo prezen hun leider dat hij zo dichtbij had weten te komen, terwijl hun collega’s in Belgrado schande spraken van de vernedering die hun land te beurt was gevallen. Servië streed in de Eerste Wereldoorlog aan de zijde van de Fransen. Het land verloor een derde van zijn bevolking.

Diep door het stof

Vucic dacht aanvankelijk dat de volgorde alfabetisch was. “Dat de Kroatische president dichtbij zat, kan ik begrijpen, vanwege ‘Croatia’, al vocht Kroatië aan de andere kant”, merkte hij op. Maar in Vucic’ buurt zaten vertegenwoordigers van Oostenrijk en Letland. “En de L en de S liggen niet zo dicht bij elkaar.”

De Franse ambassadeur in Belgrado is al twee keer diep door het stof gegaan. “Ik herhaal dat er geen enkele bedoeling was om president Vucic of het Servische volk te beledigen. Het was een jammerlijke klunzigheid”, zei hij maandag, nota bene bij de opening van een expositie getiteld ‘Het einde van de Eerste Wereldoorlog’, in het Servisch Historisch Museum. Intussen werd een monument voor Frankrijk, in 1930 als dankbetuiging geplaatst in het centrum van Belgrado, bij wijze van protest met zwarte graffiti beklad.

De Kosovaarse president Thaci buit zijn plek op het wereldtoneel intussen ten volle uit. Hij plaatste foto’s van zichzelf in gesprek met Vladimir Poetin op Twitter, en maakte gewag van de eerste ontmoeting tussen de presidenten van Rusland en Kosovo ooit.

Lees ook:

Unicum op de Balkan: Kosovo en Servië praten over uitruil gebied

Een deel van Kosovo bij Servië voegen om 20 jaar na de oorlog de vrede te tekenen en samen de EU in te gaan? De leiders van Kosovo en Servië filosoferen openlijk over dit idee. Tot ongenoegen van het Westen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden