Rel om Franse minister die het volkslied 'karaoke-show' noemt

SANDER BECKER

Tijdens de Marseillaise hield ze haar lippen stijf op elkaar, en dat heeft ze moeten bezuren. Overal in de media kreeg de Franse minister van justitie, Christiane Taubira, er de afgelopen dagen van langs. Reden: ze had zaterdag, tijdens een herdenking van de slavernij, niet meegezongen met het volkslied. Toen zij klachten kreeg, antwoordde ze in een lang betoog op Facebook dat 'de omstandigheden meer opriepen tot bezinning dan tot een karaoke-show'. Na die vergelijking was het hek helemaal van de dam.

Marine Le Pen, leidster van het extreem-rechtse Front National, reageerde het heftigst. Ze eiste het onmiddellijke vertrek van de minister. Want met haar "ontoelaatbare uitglijder" rond zo'n precair muzikaal symbool van de Franse republiek had Taubira haar ware gezicht onthuld: dat van iemand met louter "minachting voor Frankrijk, zijn geschiedenis en zijn volk".

Een andere politieke tegenstander, Jean-François Copé van de rechtse oppositiepartij UMP, toonde zich eveneens 'diep geschokt'. Het was overigens zijn partijgenoot Geoffroy Boulard, loco-burgemeester van een Parijs arrondissement, die de hele kwestie via Twitter had aangezwengeld.

Op haar Facebook-pagina schrijft Taubira dat de herdenking zich niet leende voor meezingen. Een professionele sopraan vertolkte het volkslied. Daar ga je niet doorheen balken, aldus Taubira. Al die verongelijkte lui die haar nu een gebrek aan vaderlandsliefde verwijten, proberen volgens haar de waarden van de republiek te kapen. Terwijl zij zich als minister van justitie bij uitstek hard maakt voor die idealen van vrijheid, gelijkheid en broederschap, zoals blijkt uit haar verbeten strijd tegen discriminatie en voor het homohuwelijk.

Collega's uit het kabinet namen het voor haar op. Premier Manuel Valls noemde de polemiek 'absurd'. Onderwijsminister Benoît Hamon zei dat hij ook niet had meegezongen. En wie de opnames bekijkt, ziet dat zelfs president François Hollande slechts een enkel woordje meeprevelt.

Toch valt rechts-conservatief Frankrijk alleen over Taubira, een zwarte, linkse politica uit Frans-Guyana. Daaruit blijkt volgens minister van werkgelegenheid François Rebsamen dat er een 'racistische walm' rond de kritiek hangt. Taubira werd eerder al eens met een aap vergeleken door een rechts-extremistische politicus en een dito weekblad. En kinderen zwaaiden haar ooit toe met een bananenschil.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden