Rel om een ’stomme reflex’

(Trouw)

En de rel is groot, hoewel niet zodanig dat het nieuws er op tv mee wordt geopend, maar de sportprogramma’s schoten eergisteren op hol om de actie van een der coaches van footballploeg de New York Jets te beschrijven.

In het kort: de Jets spelen een beladen wedstrijd tegen de Miami Dolphins. De Jets missen kansen en Miami lijkt te gaan winnen. Een van de spelers van de Dolphins onderschept de bal en rent ermee naar voren, net langs de zijlijn.

Zoals bekend staat er aan zo’n zijlijn een compleet leger aan spelers, coaches en personeel; aan iedere kant van het veld wel honderd man. Terwijl Nolan Carroll van Miami vaart maakt, balanceert hij langs de lijn, verliest licht zijn evenwicht, stapt buiten de lijn en het volgende beeld is dat Carroll door de lucht vliegt en valt en ook blijft liggen.

Vertraagde herhalingen volgen elkaar dan snel op. Je ziet Carroll over de lijn stappen en in de richting rennen van een bijna menselijke muur van New York Jets mensen. Op het moment dat hij drie man passeert, zie je dat een van die mannen zijn knie uitsteekt, waardoor Carroll vol in de rechterdij geraakt wordt en de tuimeling begint.

De man die deze volkomen idiote actie onderneemt heet Sal Alosi en is de kracht- en terugkeertrainer van de Jets. Ooit zelf footballspeler en te boek staand als een uiterst sportieve vent, doet nu ineens wat hij doet. Hij maakt duidelijk een beweging met zijn knie, waarschijnlijk in een merkwaardige reflex en de korte botsing is een feit.

Carroll staat even later op en kan verder spelen, maar voor Alosi begint de hel. Na de wedstrijd (gewonnen door de Dolphins) wordt Alosi door persvertegenwoordigers, spelers en officials op de grill gelegd.

Spelers van Miami houden het op: „Van de Jets kan je zoiets verwachten”, waarmee ze verwijzen naar de slechte naam die de ploeg blijkbaar heeft. Ook mensen van de Jets keuren de actie af: „Dit hoort niet thuis op een footballveld.”

Alosi verschijnt later voor de camera’s en leest, bijna in tranen, een verklaring voor. Hij biedt zijn excuses aan en buigt zijn hoofd. Hoe kan zoiets, wordt er gevraagd. Hij haalt de schouders op: „Ik dacht er niet bij na, het was een stomme reflex, ik heb nog nooit een vlieg kwaad gedaan. Er moet ergens kortsluiting geweest zijn in mijn hoofd.”

Een paar uur later is hij voor de rest van het seizoen geschorst. Zijn salaris wordt bevroren. Hij kan naar zijn toekomst in de NFL fluiten, want deze actie gaat als een razend vuurtje door sportief Amerika. Eigenlijk is slachtoffer Carroll nog de meest milde in alles. Ja, hij werd geraakt, but what the helldie mannen stonden vlak op de lijndus?

Dit incident is de derde maal dit seizoen dat de Jets op een negatieve manier in het nieuws komen; er was een speler die dronken achter het stuur van zijn auto werd geplukt, er was een akkefietje met een vrouwelijke journalist in de kleedkamer en nu dit ’knietje’.

De Amerikaanse sportpers vraagt zich af: wat is er aan de hand met de Jets, wat voor moraal leeft er binnen die organisatie? En: was hier opzet in het spel? Was dit een georganiseerde actie van de Jets? Door zeer dicht op het speelveld te staan werd de uitloopruimte voor de tegenstander beperkt.

Dat zou wel eens ingefluisterd kunnen zijn, zei een analist op de tv. Onderdeel van een tactisch spel, wellicht, namelijk het fysiek imponeren van de tegenpartij door vlak buiten de lijnen een ware muur van mensen op te trekken, zodat je als speler in actie geen goed zicht had op de lijn en je bewegingen daardoor geremd konden worden.

Het moet niet gekker worden. De NFL gaat een onderzoek instellen. De Jets-organisatie heeft beterschap beloofd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden