Rel om declaraties blindenbibliotheek

AMSTERDAM – De digitalisering van de blindenbibliotheek heeft een forse ruzie opgeleverd. Volgens een medewerker van de bibliothekenkoepel FNB staat staatssecretaris Van der Laan (cultuur) onrechtmatige declaraties toe. De FNB-directeur, die haar medewerker steunde, is geschorst.

Van onze redactie onderwijs

Dat meldt het VPRO-radioprogramma 'Argos' in de uitzending van vanochtend. De ruzie gaat over de manier waarop een externe projectleider zich laat betalen voor zijn werkzaamheden in het kader van het digitaliseren van de audiobanden in de bibliotheken – onder meer boeken, tijdschriften en kranten. De projectleider heeft hiervoor een stichting opgericht, die werknemers inhuurt die afkomstig blijken te zijn van een bedrijf waarvan de projectleider zelf eigenaar is. Hij laat zich door het ministerie betalen via de koepel voor blindenbibliotheken, FNB. Door die constructie betaalt hij over de vergoedingen voor de stichting zelf geen omzetbelasting. Zijn bedrijf ontvangt volgens berekeningen van Argos ruim een kwart miljoen euro. Er zijn geen aanwijzingen dat hij dit in eigen zak steekt in plaats van werkzaamheden uit te voeren.

De financiëel verantwoordelijke medewerker van de FNB, zo blijkt in Argos, heeft deze constructie herhaaldelijk bestreden. Zijn organisatie loopt het risico op een naheffing van de belastingdienst. De FNB-directeur, die haar medewerker steunde, blijkt sinds anderhalve maand te zijn geschorst.

De drie organisaties van blindenbibliotheken die onder de FNB vallen, vinden dat hun koepel de digitalisering niet snel genoeg uitvoerde. De FNB wijst er weer op dat een van de drie organisaties niet kan verantwoorden waar men 600 000 euro voor de digitalisering aan heeft uitgegeven.

De FNB heeft een interim-directeur aangesteld en een nieuwe raad van toezicht, die een onderzoek uitvoert naar de gang van zaken. De interim-directeur werd aangetrokken als neutrale kracht tussen alle partijen, maar blijkt zich bij zijn plannen nauw te baseren op contacten met de externe projectleider.

Vorig jaar schetsten voormalige onderwijsambtenaren in Trouw een beeld waarin externe, goedbetaalde adviseurs steeds meer macht hebben gekregen over het departement. Het ministerie van onderwijs laat in Argos weten deze zaak te beschouwen als een arbeidsrechtelijk conflict tussen de voormalig FNB-directeur en de nieuwe raad van toezicht. In juni zal Van der Laan de Tweede Kamer informeren over het onderzoek. De digitalisering van de audiobanden is inmiddels succesvol afgerond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden