Rel na ongepaste presentatie MH17 identificatie-expert

Forensische experts aan het werk op de crashsite van MH17. Beeld epa
Forensische experts aan het werk op de crashsite van MH17.Beeld epa

Een lid van het team dat slachtoffers van rampvlucht MH17 identificeert is tijdelijk op non-actief gesteld nadat hij tijdens een vrij toegankelijke lezing over zaken heeft gesproken die niet binnen zijn expertise vallen. Hij zei ondermeer dat het toestel met een raket is neergehaald.

Redactie

Patholoog-anatoom George Maat heeft een jarenlange staat van dienst en is één van de experts die door het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) is ingehuurd. Het LTFO beraadt zich nu op verdere stappen. "We tillen hier heel zwaar aan", aldus een woordvoerder. Die laat weten de uitglijder te betreuren, in de eerste plaats voor de nabestaanden van de slachtoffers.

Tijdens de lezing die werd georganiseerd door een Maastrichtse studievereniging sprak hij over de identificatie, maar ook over de oorzaak van de ramp. Volgens het LTFO zijn ook aannames gedaan en feitelijke onjuistheden verteld, onder meer over de verspreiding van de lichamen over het rampgebied. Die zouden in een vrij klein gebied zijn gevonden, vertelde Maat. Ook zou nog een tweede slachtoffer een mondkapje hebben gedragen. Beide feiten kloppen niet volgens de woordvoerder.

Kennisoverdracht
Voor de presentatie was goedkeuring. "Het tonen van foto's mag, als die niet zijn te herleiden tot slachtoffers", aldus de LTFO-woordvoerder. De presentaties zijn bedoeld om studenten in het vakgebied te laten leren van de specialisten. Het was echter niet de bedoeling dat de doelgroep zo breed was. Ook een journalist van RTL Nieuws was aanwezig.

Maat zelf heeft laten weten dat hij zich niet heeft gerealiseerd dat de bijeenkomst ook door anderen dan studenten zou worden bezocht. Hij laat ook weten dat het nooit zijn bedoeling is geweest om nabestaanden te kwetsen.

'Buitengewoon ongepast'
Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft bijzonder hard uitgehaald naar Maat. Van der Steur noemde het optreden van Maat 'buitengewoon ongepast en onsmakelijk'. Hij laat nu uitzoeken wat er precies is gebeurd en zal de Tweede Kamer daar donderdagavond in een al gepland MH17-debat over informeren.

Het bestuur van Stichting Vliegramp MH17 laat weten de reportage van RTL Nieuws over de lezing van Maat 'zeer schokkend' te vinden. "De reportage veroorzaakt enorm veel verdriet onder nabestaanden. Het is onacceptabel dat er uitspraken over en beelden van slachtoffers worden gecommuniceerd. De stichting Vliegramp MH17 verwacht van de Rijksoverheid dat er passende maatregelingen worden getroffen", aldus de stichting.
De Stichting Vliegramp MH17 is opgericht om de gezamenlijke belangen van nabestaanden te vertegenwoordigen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden