Rel in VS over uitnodiging aan Netanyahu

Premier Netanyahu en John Boehner tijdens een bezoek van Netanyahu aan Washington in 2011 Beeld ap
Premier Netanyahu en John Boehner tijdens een bezoek van Netanyahu aan Washington in 2011Beeld ap

President Obama is voor het blok gezet door John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Hij heeft achter Obama's rug om de Israëlische premier Benjamin Netanyahu uitgenodigd om de Amerikaanse volksvertegenwoordigers toe te spreken.

Redactie

Waar gaat Netanyahu het over hebben?
Netanyahu zal spreken over de bedreigingen die het Iraanse kernprogramma en de radicale islam voor Israël en het Westen betekenen.

Waarom nodigde Boehner Netanyahu uit?
De Republikeinen willen nieuwe sancties tegen Iran. Obama heeft juist gedreigd zijn veto uit te spreken tegen nieuwe sancties, omdat die volgens hem de besprekingen met Iran bemoeilijken en het gevaar op militair geweld vergroten. Nieuwe sancties opleggen 'is hetzelfde als een granaat gooien in de onderhandelingen', zou een Israelische inlichtingenofficier hebben gezegd volgens John Kerry, de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken. Maar Boehner deinst niet terug. "Hij verwacht dat wij stilletjes toekijken en niets doen terwijl hij een slechte deal sluit met Iran", zei hij. "Twee woorden: hell no!"

Netanyahu sprak het Amerikaans Congres eerder toe in 2011. Beeld AFP
Netanyahu sprak het Amerikaans Congres eerder toe in 2011.Beeld AFP

Waarom baalt Obama hiervan?
Afgezien van de gesprekken met Iran is het bekend dat Obama en Netanyahu een slechte verstandhouding hebben. En volgens een Israëlische regeringsfunctionaris gaat de premier na of het mogelijk is Obama te ontmoeten. Daarnaast schond Boehner met het omzeilen van het Witte Huis bewust het protocol, dat voorschrijft dat de leider van het ene land contact opneemt met de leider van het land dat hij bezoekt. Dat Obama het moest horen via de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden is hoogst ongebruikelijk.

Wat is het voordeel voor Netanyahu?
Dit bezoek aan de Verenigde Staten kan een politiek succes vormen voor Netanyahu. Zijn toespraak voor het Congres, een eer die slechts weinig wereldleiders gegund is, zou mooie beelden opleveren. Dat komt Netanyahu goed uit, want in maart zijn er verkiezingen in Israel en zijn Likoed-partij loopt in de peilingen achter op de Arbeidspartij van Yitzhak Herzog. Die benadrukte in zijn campagne de moeizame relatie die Israël nu heeft met de Verenigde Staten. Tegelijkertijd moet Netanyahu oppassen dat hij de al moeizame relatie met Obama door zijn bezoek niet verder verstoort.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden