Rel in stad Groningen over vestiging speelgoedgigant

Van onze correspondent GRONINGEN - Een boze winkelketen, een projectontwikkelaar die zich verbijt en een gemeentebestuur dat alle emoties voorlopig maar langs de koude kleren laat afglijden. Het zijn de ingrediënten van een heuse rel in Groningen over de vestiging van de mega-speelgoedwinkel Toys 'R Us.

Dit Amerikaanse concern had voor een noordelijke vestiging zijn oog op Groningen laten vallen. De gemeente was zeer in haar nopjes. De komst van Toys 'R Us werd algemeen toegejuicht als een goede ontwikkeling voor de tanende centrumfunctie van 'de metropool van het noorden'.

De vestiging van de speelgoedgigant is echter zeer onzeker. Het bedrijf is namelijk zo boos over de weigering van de gemeente een vergunning af te geven voor de locatie waar het zich wil nestelen dat het bedrijf zich momenteel in de concurrent-steden Leeuwarden en Assen oriënteert.

Groningen wenst af te rekenen met het rode, ondernemersonvriendelijke imago uit de jaren zeventig. In het omvangrijke revitaliseringsplan voor de binnenstad werd mede daarom, pal tegen de binnenstad aan, ruimte gereserveerd voor de ooit verfoeide grootschalige detailhandel. Onder de Westerhaven komt een parkeergarage voor 800 auto's met daar op 12 000 vierkante meter verkoopruimte voor in één produkt gespecialiseerde warenhuizen.

Maar de speelgoedgigant ziet deze locatie niet zitten. Stable International, dat de vastgoedzaken voor 'Toys' behartigt, verkiest het Molenpark: het nieuwste Groningse bedrijventerrein waar McDonald's een McDrive opende, Ikea zijn noordelijke vestiging bouwt en een mammoet-autozaak is gepland. 'Toys' verkiest deze locatie vlakbij de ringweg, mede vanwege de uitstraling van Ikea. “Wij zien niets in de Westerhaven. We plaatsen vraagtekens bij de bereikbaarheid en het aantal parkeerplaatsen”, zegt vastgoed-directeur W. Veldhuizen.

De gemeente houdt voet bij stuk. Ze zet alle kaarten op de binnenstad, investeert honderden miljoenen guldens in het opkrikken van het winkelhart. En de binnenstadsondernemers betalen tien miljoen gulden mee aan de bouw van vijf grote parkeergarages om de bereikbaarheid van het kleine stadscentrum drastisch te verbeteren. “We zouden een onbetrouwbare gesprekspartner zijn als we 'Toys' op het Molenpark zouden toestaan zolang de parkeergarages niet zijn gerealiseerd”, meent burgemeester H. Ouwerkerk. “Het Molenpark zal de binnenstad dan absoluut uitzuigen. We kunnen de binnenstadsondernemers geen offer vragen en tegelijkertijd de concurrent een goede locatie met gratis parkeren toestaan.”

De gemeente vreest een precedentwerking en wil ook eerst de Westerhaven ontwikkelen. In het Molenpark zijn voorlopig alleen zaken in grote goederen, zoals auto's, boten en meubels toegestaan. Een motie om voor Toys 'R Us een uitzondering te maken verwierp de gemeenteraad met één stem verschil.

De Groningse zakenman A. J. van der Molen, drijvende kracht achter het Molenpark, is teleurgesteld. Hij wijst beschuldigend naar zijn collega-middenstanders. Met het frustreren van de detailhandelsfunctie van zijn Molenpark heeft de binnenstadslobby weer eens gewonnen, meent hij. “De binnenstadsondernemers zijn te conservatief en defensief. Ze reageren als 40 jaar geleden toen V & D zich aan de Grote Markt vestigde. Ze zijn bang dat hun positie door de komst van een nieuw, groot bedrijf wordt ondergraven, maar zouden de mogelijkheden van zo'n nieuwe ontwikkeling voor de stad als geheel moeten beseffen.”

Ouwerkerk zou het betreuren als Toys 'R Us naar Leeuwarden uitwijkt: “Groningen heeft meer uitstraling. Maar komen ze niet, jammer dan.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden