Rekentoets deugt nog niet

'Als er niets verbetert, krijgen leerlingen een cijfer dat hun vaardigheden onjuist weerspiegelt'

De kwaliteit van de rekentoets die sinds dit jaar verplicht is in het voorgezet onderwijs, laat te wensen over. De vragen zijn onduidelijk en de lat voor de leerlingen ligt te hoog. Ook werkt het digitaal afnemen van de toets niet en belemmert het veelvuldig gebruik van de rekenmachine het toetsen van basale rekenvaardigheden. Dat blijkt uit een onderzoek dat de commissie-Bosker op verzoek van het ministerie van onderwijs heeft gedaan.

De rekentoets is ingevoerd om het rekenniveau van leerlingen omhoog te krijgen. Dit jaar deden de scholieren de toets voor spek en bonen, volgend jaar is dat voorbij. Dan komt het cijfer als aantekening op het diploma van de leerlingen te staan. Het jaar daarop mogen leerlingen die een vier of lager halen niet deelnemen aan het eindexamen. Ondanks de kritiek adviseert de commissie deze planning aan te houden.

Dat is opmerkelijk, vindt de raad van scholen in het voortgezet onderwijs (VO-Raad), want tegelijkertijd pleit de commissie voor ruimte voor het onderwijs om in de komende jaren naar het vereiste niveau toe te groeien. De VO-Raad vindt zelf dat de periode dat de uitslag van de toets bepaalt of je eindexamen mag doen of niet, langer zou moeten duren. Voorzitter Paul Rosenmöller: "Nog liever hebben wij afstel. Als de rekentoets al over twee jaar bepalend wordt, leidt dat gegarandeerd tot schooluitval"

Wiskundelerares Karin Heijer van het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam vindt ook dat de rekentoets moet worden afgeschaft. Zij uitte al eerder felle kritiek op de toets in de media. "Het advies maakt gehakt van de rekentoets, maar pleit er tegelijkertijd voor. Er wordt gesold met de leerlingen. Als er niets verbetert, krijgen leerlingen een cijfer op hun diploma dat hun vaardigheden onjuist weerspiegelt."

Staatssecretaris Dekker hoopt binnen twee weken met een reactie op het advies te komen. Een woordvoerder van het ministerie: "Volgens de commissie is de rekentoets wel acceptabel als de aanbevelingen worden opgevolgd. Dus de bal ligt bij ons."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden