Rekentoets blijft een raadsel, ook voor de docent

Opgaven blijven geheim, zelfs na afname. Lerares: Zo kan leerling nooit van fouten leren.

16 procent van haar gymnasiumleerlingen haalde afgelopen jaar een onvoldoende voor de verplichte rekentoets. Maar wiskundelerares Karin den Heijer kan achteraf niet nagaan wat ze fout doen. De opgaven van verplichte digitale toets zijn en blijven na afloop geheim, heeft het College voor Toetsen en Examens (CvTE) bepaald.

De docente van het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam wil dat haar leerlingen van hun fouten kunnen leren. Dat kan alleen als ze de vragen achteraf bij de hand heeft, zegt Den Heijer. Begin dit jaar vroeg ze daarom om openbaarmaking van de opgaven, met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur. Zonder succes.

De rekentoets werd in 2011 in het leven geroepen om de rekenvaardigheid van leerlingen te verbeteren. Aan het eind van hun mbo-4, havo of vwo zouden ze minimaal moeten kunnen rekenen op het niveau van groep 8.

Om leerlingen voor te bereiden op de toets zijn wel voorbeeldopgaven beschikbaar. Maar het blijft lastig discussiëren over de kwaliteit als docenten nooit kunnen zien wat er daadwerkelijk aan de leerlingen wordt gevraagd in de toets, meent Den Heijer. "De eindexamens staan ieder jaar één uur na afname op het internet, waarom kan dat met de rekentoets niet?"

Volgens het CvTE is het antwoord op die vraag van organisatorische aard: de rekentoets is een digitale toets die scholen kunnen afnemen op een moment dat het hen uitkomt. Dat kan alleen als de opgaven geheim blijven, anders moeten er telkens nieuwe worden gemaakt. Het college verwijst daarom naar de voorbeeldtoetsen.

Op grond van die oefenvragen concludeert de Rotterdamse docent dat de test niet meet waarvoor hij bedoeld is. "Het gaat meer om begrijpend lezen dan om rekenen." Ze heeft bovendien twijfels over de kwaliteit. Tijdens het surveilleren ziet ze weleens fouten in opgaven voorbijkomen. Voorbeelden daarvan mag ze niet geven. Deze week ontdekte ze tot haar schrik dat het docenten zelfs verboden is om op internetfora onderling over de vragen uit de rekentoets te discussiëren.

De wiskundelerares is niet de enige criticus van de rekentoets. Tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer eind vorig jaar kraakten onderwijsexperts en wetenschappers de test.

Staatssecretaris Sander Dekker van onderwijs stelde vlak voor de zomer een commissie in die momenteel aan het verbeteren van de rekentoets werkt. Die buigt zich ook over de openbaarheid van de opgaven. Een woordvoerder van het ministerie van onderwijs laat weten dat de bewindslieden vóór het eind van dit jaar de Tweede Kamer zullen informeren over 'hoe de verruiming van de inzagemogelijkheden vormgegeven zal worden'.

undefined

Toets telt volgend jaar mee voor eindexamen

Sinds vorig schooljaar maken leerlingen in de bovenbouw van vmbo, havo en vwo verplicht de rekentoets. Het cijfer komt op een bijlage bij de examencijferlijst.

Vanaf volgend schooljaar (2015-2016) telt de rekentoets mee voor het eindexamen. Leerlingen moeten er minstens een 5 voor halen, anders zakken ze. Bovendien betekent een onvoldoende op de rekentoets dat ze bij de vakken wiskunde, Nederlands en Engels minstens een 6 moeten scoren.

Ook voor mbo-4-scholieren is de rekentoets vanaf 2015-2016 verplicht en telt hij mee voor de slaag/zakbeslissing. Zij maken dezelfde toets als havisten en vwo'ers.

Leerlingen kunnen de toets vanaf volgend jaar twee keer herkansen, nu is er één herkansingsmogelijkheid.

Vmbo-leerlingen maken een eenvoudigere toets, net als jongeren op mbo-2 en mbo-3, waar de toets per 2016-2017 verplicht wordt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden