Overheidsfinanciën

Rekenkamer: Rijk heeft onvoldoende overzicht van zijn bezittingen

Wopke Hoekstra laat aan de Rekenkamer weten dat hij “het belang van de zorg voor het onderhoud en de instandhouding van rijksbezit onderschrijft”. Beeld ANP
Wopke Hoekstra laat aan de Rekenkamer weten dat hij “het belang van de zorg voor het onderhoud en de instandhouding van rijksbezit onderschrijft”.Beeld ANP

Het Rijk heeft onvoldoende in beeld welke bezittingen het in beheer heeft en wat alle bezittingen waard zijn, volgens de Algemene Rekenkamer.

ANP

De Rekenkamer spoort de rijksoverheid aan om het overzicht op orde te krijgen, zodat ze fatsoenlijk kan budgetteren voor onder meer onderhoud. Dergelijk overzicht zou “de gewoonste zaak van de wereld” moeten zijn, maar volgens de Rekenkamer schort het daar nu aan.

De budgetten voor het onderhoud van onder meer bruggen, sluizen, defensiekazernes en ICT-systemen zijn momenteel niet toereikend. Als het Rijk onvoldoende weet wat het in bezit heeft, weet het ook niet wat de waardevermindering is en hoeveel budget er dus nodig is voor beheer en onderhoud, aldus de Rekenkamer. Volgens de rekenmeesters heeft het Rijk bezittingen ter waarde van honderden miljarden euro’s.

Net zoals andere publieke en private instellingen, zoals ziekenhuizen, vindt de Rekenkamer dat ook het Rijk wettelijk verplicht moeten worden om de actuele waarde van bezittingen zichtbaar te maken op een balans. Het is moeilijk vol te houden, aldus de Rekenkamer, “dat de overheid wel verslaggevingsregels stelt aan anderen, maar niet aan zichzelf”.

Demissionair minister Wopke Hoekstra (Financiën) heeft aan de Rekenkamer laten weten dat hij “het belang van de zorg voor het onderhoud en de instandhouding van rijksbezit onderschrijft”. Maar het is een grote inspanning om op alle ministeries de bezittingen bij te houden en te waarderen, aldus de minister. Hij wil zich eerst concentreren op de ministeries die het meeste investeren. De Rekenkamer vindt die stap “een compliment waard”, maar het mag daar volgens de rekenmeesters niet bij blijven.

Lees ook:

Onbruikbare monumenten

Een kasteel of kerk kan een nieuwe functie krijgen, maar wat doe je met het 17 meter hoge rijksmonument 8163, waartegen Karst T. zich op 30 april 2009 te pletter reed? Een regering die vooral praktisch denkt, wilde daar in 2015 vanaf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden