Rekenkamer onderzoekt kosten uitstappen JSF

Minister Hans Hillen van Defensie. Beeld ANP
Minister Hans Hillen van Defensie.Beeld ANP

Op verzoek van minister Hans Hillen van Defensie gaat de Algemene Rekenkamer onderzoeken wat het zou kosten als Nederland uit het ontwikkelingstraject van de Joint Strike Fighter (JSF) zou stappen. Dat maakte de Algemene Rekenkamer dinsdag bekend.

Op 5 juli sprak een meerderheid van de Tweede Kamer zich uit voor een motie waarin de regering wordt gevraagd om uit het JSF-project te stappen. Hillen liet daarna weten dat het kabinet 'goed gaat nadenken' over de motie. Wel beloofde hij een onderzoek naar de kosten van de terugtrekking uit het omstreden project. Dat gaat de Algemene Rekenkamer nu uitvoeren.

Werkgelegenheid
Een eveneens door Hillen beloofd onderzoek naar de gevolgen van het uitstappen voor de werkgelegenheid in Nederland zal door een andere organisatie gebeuren. Het ministerie van Economische Zaken maakt woensdag bekend welke instelling dat rapport gaat schrijven.

De JSF is de beoogde opvolger van de F-16. In het project heeft Nederland inmiddels 1,3 miljard geïnvesteerd. In ruil voor deelname aan het ontwikkelingstraject, krijgt het Nederlandse bedrijfsleven opdrachten. Er zijn inmiddels twee testtoestellen aangeschaft. De eerste daarvan wordt vermoedelijk volgende maand overgedragen aan de luchtmacht.

In de eerste twee weken van augustus heeft de voor Nederland bestemde Joint Strike Fighter (JSF) de eerste testvluchten gemaakt in Texas. Beeld EPA
In de eerste twee weken van augustus heeft de voor Nederland bestemde Joint Strike Fighter (JSF) de eerste testvluchten gemaakt in Texas.Beeld EPA

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden