Rekenkamer: ministerie weet niet hoe afvalberg kleiner moet worden

Van onze verslaggevers DEN HAAG - Bij het ministerie van milieu is onvoldoende inzicht hoe de afvalberg moet worden verminderd. Toetsbare doelstellingen ontbreken en informatie over de hoeveelheid afval en de milieuschade van afvalstoffen is er niet.

Dit schrijft de Algemene Rekenkamer in een rapport over afvalpreventie. Becijferd is dat in het jaar 2000 zestig miljoen ton afval ontstaat. Daarvan wil het ministerie tien procent voorkomen, maar hoe dat precies moet, weet het ministerie volgens de Rekenkamer niet.

Ook constateert de Rekenkamer dat er wel instrumenten zijn om de productie van bedrijfsafval te voorkomen, maar die worden te weinig gebruikt. Overheid en bedrijven maken naar het oordeel van de Rekenkamer te weinig afspraken over het voorkomen van afval. Ook bestaat er verschil van inzicht over de begrippen afval, preventie en hergebruik.

In de chemische industrie is in de milieubedrijfsplannen onvoldoende aandacht voor afvalpreventie. Er is wel belangstelling voor onderzoek, maar te weinig voor maatregelen.

Minister De Boer van milieu heeft inmiddels toegezegd de methoden voor het meten van afvalpreventie te verbeteren. Ook worden de criteria voor bijvoorbeeld intern hergebruik van afvalstoffen concreter gemaakt. Tevens zal ze lagere overheden stimuleren zich bezig te houden met afvalpreventie bij bedrijven.

Niet bekend

Particuliere afvalbedrijven kampen met oneerlijke concurrentie, stelt het Onderzoekcentrum onderneming en recht van de Katholieke universiteit Nijmegen vast na een onderzoek in opdracht van de Vereniging afvalbeheer, particuliere inzamelbedrijven. Overheidsbedrijven worden bevoordeeld boven particuliere, onder meer doordat gemeentelijke en provinciale bedrijven zijn vrijgesteld van BTW-heffingen en vennootschapsbelasting.

De onderzoekers vinden dat de overheidsbedrijven niet aan de wettelijke voorwaarden voldoen waaronder zij commerciële actief mogen zijn. “Het inzamelen en verwerken van bedrijfsafval kan immers niet worden aangemerkt als een publieke taak, terwijl ook de inzameling van huisvuil niet langer een exclusieve aangelegenheid van de overheid is.”

Verder vinden de onderzoekers het vreemd dat overheidsbedrijven een dominante rol spelen op basis van privaatrechtelijke contracten. Dit past niet binnen het wettelijk kader, want in de wet milieubeheer is voor het gebruik van privaatrecht geen grondslag te vinden. Het rapport concludeert zelfs dat de Wet milieubeheer onaanvaardbaar wordt doorkruist.

Het Milieuplatform zorgsector staat open voor alle nieuwe opties om incontinentiematerialen milieuvriendelijker te verwerken. “De opties vergisten en composteren vallen echter af, omdat ze niet beter blijken voor het milieu dan het huidige verbranden”, aldus manager B. Uythof.

Per jaar biedt de zorgsector een miljoen kilo luiers aan. Dat is ruim 50 procent van hun hele afvalstroom. In het verleden kwam alles op de vuilstort. Sinds 1 januari wordt het uit milieu-oogpunt verbrand. Uythof: “Veel firma's zagen dit als een aanmoediging om hun 'milieuvriendelijke' ideeën van verwerking bij de zorgsector te droppen. De verzorgingstehuizen dreigden door de bomen het bos niet meer te zien en wij besloten te onderzoeken of er een optie tussen zat, die het waard zou zijn om het logistieke systeem om te gooien.”

Onderzoek wees volgens Uythof uit dat vergisten en composteren van luiers dezelfde effecten op het milieu hebben als verbranden. “Ook de kosten geven landelijk gezien hetzelfde beeld. Dit komt doordat het afval scheiden enorme kosten met zich zou brengen. Karretjes zouden moeten worden aangepast met aparte zakken en het personeel zou moeten worden getraind om andere handelingen aan het bed te verrichten.”

Volgend jaar wordt bekeken of recyclen een goede optie zou zijn. “Het pulp dat uit de luiers komt, schijnt van hoogwaardige kwaliteit te zijn en daardoor goed te recyclen. Maar gegeven onze eerste ervaringen willen we eerst cijfers zien voor we geloven. We hebben ook al een keer lyrische geluiden gehoord over een wasbare luier en dat bleek later ook niet haalbaar.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden