Rekenkamer kritisch over Amsterdamse aanpak Wallen

Wethouder belooft daling aantal bordelen en gokhallen

VAN ONZE VERSLAGGEVER

Amsterdam gaat meer en vaker informatie verstrekken over het weren van raambordelen, coffeeshops en belwinkels op de Wallen. Dat schrijft wethouder Lodewijk Asscher in een reactie op een kritisch rapport van de Amsterdamse Rekenkamer.

Volgens de rekenkamer is het onmogelijk te meten of de aanpak om de rosse buurt op te schonen het gewenste resultaat heeft. Daarvoor zijn de plannen van de gemeente nog onvoldoende uitgewerkt, staat in het rapport.

In 2007 besloot Amsterdam de bezem door de rosse buurt te halen. Zo moest het aantal prostitutieramen, coffeeshops en gokhallen omlaag. De aanpak moet leiden tot het terugdringen van de georganiseerde misdaad in het gebied.

Opvallend genoeg blijkt volgens de Rekenkamer dat sinds 2007 het aantal panden met dergelijke bestemmingen juist is gestegen, van 444 naar 491 stuks.

Asscher erkent dat, maar volgens hem zal dat aantal binnenkort gaan dalen als gevolg van extra maatregelen, gericht op het 'bevriezen' en laten 'uitsterven' van massagesalons, mini-supermarkten en souvenirwinkels.

Hij verwacht dat een vernieuwde Bibob-wetgeving straks ook voor deze branches inzetbaar is. Met de Wet Bibob kan de overheid ondernemers controleren op criminele achtergronden. Nu geldt de wet op de Wallen alleen voor horeca, coffeeshops en bordelen.

Toch wil Asscher zich niet laten vastpinnen op een streefaantal van deze zaken, iets waar de Rekenkamer op aandringt. De wethouder noemt dat een 'open bespreekpunt met de gemeenteraad'.

Naast de toename van het aantal louche zaken schrijft de Rekenkamer dat de stad geen goed zicht heeft op de kosten van de Wallen-aanpak, ook wel project 1012 genoemd, naar het postcodegebied van de buurt. Zo wordt er onvoldoende rekening gehouden met onvoorziene uitgaven.

Wethouder Asscher laat weten dat hij een inschatting zal maken van het geld dat nodig is om het project te voltooien. Wanneer dat zal zijn, is nog niet bekend. Ook daarover zal hij in de volgende voortgangsrapportage berichten.

Dat het project omgeven zou zijn met onzekerheid, zoals de Rekenkamer suggereert, bestrijdt hij. De aanbeveling 'accepteer onzekerheid bij beleidsvorming' verwijst hij naar de prullenbak.

Daarmee wordt volgens hem gesuggereerd dat het in de beginfase ontbrak aan bewuste besluitvorming, refererend aan de Noord-Zuidlijn. Volgens Asscher was daar wél sprake van. "Juist het vraagstuk of de aanpak de juiste was, was voor veel raadsleden de kernvraag ten tijde van de besluitvorming", schrijft hij.

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg zegt geschrokken te zijn van het rapport. "Het is totaal niet inzichtelijk of het iets oplevert." Ze wil dat minister Ivo Opstelten (veiligheid en justitie) Amsterdam de helpende hand toesteekt. "Het is te belangrijk om de stad voort te laten ploeteren."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden