Rekenkamer: Kabinet laat extra geld op de plank liggen

De Rekenkamer vindt dat het kabinet slordig is met de verdeling van investeringen en de Kamer niet tijdig informeert.

Het gaat goed met de Nederlandse economie, maar krapte op de arbeidsmarkt zorgt ervoor dat de overheid moeite heeft om extra leraren, agenten, ouderenverzorgers, gevangenisbewakers, ingenieurs en ICT’ers te vinden. Daardoor blijven extra miljarden aan investeringen op de plank liggen.

De Algemene Rekenkamer bracht woensdag verslag uit aan de Tweede Kamer over wat er is terechtgekomen van de kabinetsplannen in 2018. Op de derde woensdag in mei, Verantwoordingsdag, komen ministeries met hun jaarverslagen. Volgende week debatteert de Kamer erover.

Bijna had de Rekenkamer dit jaar zijn goedkeuring aan de boekhouding van het Rijk onthouden, aldus Rekenkamer-president Arno Visser. “Voor het eerst sinds jaren naderen we de kritische grens.” Grootste klacht van de toezichthouder: het kabinet informeert het parlement niet tijdig genoeg over nieuwe maatregelen. Ook krijgt de overheid – niet voor het eerst – een uitbrander vanwege de ‘zorgelijke staat’ van de ICT-systemen. Te veel aandacht gaat naar nieuwe systemen, terwijl met onderhoud van bestaande systemen veel meer geld is gemoeid.

Ook wijst Vissers instituut op een vreemde tegenstelling: terwijl een miljard van de extra uitgetrokken vijf miljard is doorgeschoven naar volgend jaar, kampen andere onderdelen van de overheid met geldgebrek en de naweeën van de crisis van 2008. Onderhoud van bruggen en sluizen is bijvoorbeeld uitgesteld. “Een terechte constatering”, aldus minister Hoekstra van financiën. In de aantrekkende economie staat de overheid bij bouwbedrijven niet altijd vooraan.

12 miljard euro overschot

De economie groeide vorig jaar met 2,7 procent en met een banengroei van 195.000 zijn er meer Nederlanders aan het werk dan ooit. Mede dankzij de extra belastinginkomsten groeide het begrotingsoverschot naar twaalf miljard euro, meer dan drie keer zoveel als het kabinet had ingeschat, liet Hoekstra de Tweede Kamer woensdag bij de presentatie weten. “Dat is goed nieuws voor ons allemaal, gezonde overheidsfinanciën zijn een randvoorwaarde om onze welvaart vast te houden.” Volgens Hoekstra blijft het gereserveerde geld dat nu is blijven liggen, beschikbaar. 

Hoekstra zei dat de overheid ‘zijn stinkende best’ moet doen om voldoende personeel te krijgen. Wel wees hij op de salarisverhogingen die onder meer basisschoolleraren en politiemensen de afgelopen tijd hebben gekregen. Een opvallend standje van de Rekenkamer was er voor het ministerie van economische zaken, dat de uitgaven aan subsidies voor duurzame energie voortdurend te hoog inschat. Daar ligt nog 2,5 miljard euro van de begrote 7,7 miljard over de periode 2013-2018 op de plank. Daardoor betalen bedrijven en burgers jaarlijks teveel belasting waarmee deze subsidiepot wordt gevuld.

Lees ook:

Crisis bij de ICT-waakhond van de overheid breidt zich uit

De spanning tussen de ICT-waakhond Bit en het ministerie van binnenlandse zaken neemt verder toe.

Economie groeit stevig door met de bouwsector als absolute uitschieter

Investeringen in gebouwen en machines zorgen voor flinke groei in het eerste kwartaal van dit jaar. De groei zorgt voor steeds verder oplopende spanningen op de arbeidsmarkt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden