Rekenkamer: Den Haag voert Wmo niet naar behoren uit

De gemeente Den Haag maakt het burgers die aankloppen voor hulp onnodig moeilijk, oordeelt de Rekenkamer van die stad. Wie een scootmobiel nodig heeft, hulp bij het huishouden of bij uitbreiding van zijn sociaal netwerk, moet zich door een lang vragenformulier heen worstelen dat zo ingewikkeld is dat een deel van de aanvragers afhaakt.


Een ander deel van de Hagenaars komt zo ver niet eens; die worden al afgewezen voor ze zich hebben kunnen melden, aldus de Rekenkamer in een gisteren verschenen evaluatie. Daarin kijkt ze hoe Den Haag de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) uitvoert. Sinds 2015 geeft die wet gemeenten de taak om burgers te ondersteunen zodat zij zo goed mogelijk - en zo lang mogelijk - thuis kunnen wonen.


De Wet Wmo, aldus de Rekenkamer, schrijft voor dat iedere burger op zijn minst het recht heeft dat er serieus naar zijn aanvraag wordt gekeken. Dat betekent dat hij zich schriftelijk of telefonisch moet kunnen melden, via internet of bij een balie. "Den Haag verplicht iedereen een uitgebreid digitaal formulier, met circa negentig vragen, in te vullen voordat een melding kan worden gedaan. (...) Het formulier is daarmee een vorm van selectie en een drempel voor de toegang." 60 procent van de Hagenaars die beginnen met invullen, haakt tussentijds af.


De gemeente verzuimt ook om bij mensen die zich melden voor hulp te onderzoeken of er nog meer problemen spelen. De Rekenkamer: "De gemeente mist daardoor kansen om kosten te besparen en burgers moeten soms verschillende aanvragen doen."


In een reactie erkent de gemeente dat er 'op onderdelen belemmeringen voor burgers zijn ontstaan'. Ze is daarom al begonnen verbeteringen door te voeren. Maar, voegt ze eraan toe, er hebben zich in Den Haag geen grote problemen voorgedaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden