Rekenkamer: aanbestedingsbeleid tegenstrijdig

President van de rekenkamer Saskia Stuiveling Beeld anp
President van de rekenkamer Saskia StuivelingBeeld anp

Het streven van het kabinet om overheidsopdrachten makkelijker toegankelijk te maken voor kleinere bedrijven staat haaks op de wens om kosten te besparen bij aanbestedingen. Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in een dinsdag verschenen rapport. De Rekenkamer zegt ook dat veel publieke organisaties, zoals gemeenten, waterschappen, ziekenhuizen, de Europese aanbestedingsregels onvoldoende naleven.

De Rekenkamer wijst erop dat het kabinet alle rijksinkopen centraal wil regelen om kosten te besparen. Dat staat op gespannen voet met de nieuwe Aanbestedingswet. Die bepaalt dat overheidsopdrachten toegankelijker moeten worden voor het midden- en kleinbedrijf door opdrachten op te delen.

De Europese aanbestedingsregels worden volgens de Rekenkamer door veel publieke organisaties ervaren als complex en tijdrovend. Ze worden daarom gebrekkig nageleefd.

Onvoldoende
Publieke organisaties in Nederland hebben volgens de Europese Commissie in 2010 voor 180 miljard euro aan goederen en diensten ingekocht: bijvoorbeeld beveiliging, kantoorartikelen of gebouwen. Daarvan werd 10,9 miljard Europees aanbesteed. Publieke organisaties moeten zich bij de aanbestedingen boven een bepaald bedrag aan Europese regels houden.Volgens de Rekenkamer heeft het Rijk onvoldoende betrouwbare informatie om te beoordelen of dat voldoende gebeurt.

MKB Nederland is het niet eens met de stelling dat opdelen van opdrachten niet samengaat met bezuinigen via inkoop. 'Het opdelen van overheidsopdrachten in kleinere deelopdrachten leidt juist tot een gezonde concurrentie op de markt. Gezonde concurrentie levert de maatschappij geld op', aldus de ondernemersorganisatie.

De overheid moet haar opdrachten ook slim in de markt zetten en de procedures efficiënt inrichten. De nieuwe Aanbestedingswet stuurt juist aan op meer concurrentie en meer efficiëntie, zorgt voor verlaging van administratieve lasten, eenduidiger regels en betere toegang voor het midden- en kleinbedrijf, aldus MKB Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden