Rekeningen HSBC gebruikt voor illegale praktijken

SwissLeaks-onderzoek stuit op wapens, bloeddiamanten en fraude

Rekeningen bij de Zwitserse tak van bankgigant HSBC zijn gebruikt voor wapenhandel, handel in bloeddiamanten en grootschalige belastingontduiking. Dat blijkt uit het zogenoemde SwissLeaks-onderzoek van de Franse krant Le Monde en het International Consortium of Investigative Journalists, waar Trouw deel van uitmaakt. Het is voor het eerst dat journalisten wereldwijd onderzoek konden doen naar de rekeningen van meer dan 100.000 klanten van de bank.

De gegevens zijn in 2008 door voormalig bankmedewerker Hervé Falciani meegenomen naar Frankrijk, waar ze in handen kwamen van de Franse overheid. In de jaren daarna heeft Frankrijk de informatie gedeeld met tal van andere landen, die met die informatie honderden miljoenen euro aan ontdoken belastingen konden innen. In Griekenland staan de gegevens bekend als de 'Lagarde-lijst', naar de toenmalige Franse minister van financiën (en huidige IMF-topvrouw) Christine Lagarde die de gegevens doorgaf.

In Nederland, blijkt uit onderzoek van Trouw, is de Belastingdienst vanaf september 2010 met de informatie aan de slag gegaan onder de naam 'Project Parijs'. De fiscus stuitte op ruim honderd Nederlandse belastingplichtigen, van wie overigens niet is gezegd dat zij allemaal fraude hebben gepleegd. Een bankrekening in het buitenland is legaal, het verzwijgen van tegoeden voor de Belastingdienst niet. Al met al zou Nederland op basis van de gegevens tot nu toe ruim 2 miljoen euro aan naheffingen en boetes hebben opgelegd.

In totaal stond in de periode 2006-2007 voor zo'n 4,6 miljard dollar op de 'Nederlandse' rekeningen, maar het leeuwendeel was van andere banken of van Nederlandse bedrijven die zijn opgericht door buitenlanders, onder wie Mexicanen, Venezolanen, Libanezen, Israëliërs en Britten. Het totale bedrag op de rekeningen van HSBC in Zwitserland in die periode loopt op tot ruim 100 miljard dollar.

Naast de namen bevatten de SwissLeaks-gegevens notities van bankmedewerkers waaruit blijkt dat HSBC klanten hielp met het ontduiken van de belastingen. In een reactie aan ICIJ stelt HSBC dat de bank destijds op het standpunt stond dat klanten zelf verantwoordelijk zijn voor het betalen van hun belastingen, en niet de bank. Sindsdien zijn er 'belangrijke stappen gezet om hervormingen door te voeren'. Zo stelt de bank dat er afscheid is genomen van een groot aantal klanten bij wie twijfels bestonden over het gebruik van de rekening. Sinds 2007 is het aantal klanten van de Zwitserse tak volgens HSBC met 70 procent gekrompen.

VANDAAG 4|5

Meer nieuws over SwissLeaks

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden