Rekenen wordt struikelblok eindexamens
Scholieren halen bij lange na nog niet het rekenniveau dat over twee jaar vereist zal zijn. Op verschillende niveaus in het voortgezet onderwijs en ook in het mbo dreigen zij straks in groten getale te zakken voor hun eindexamen.
Dat blijkt uit de resultaten van de eerste officiële proefexamens, die dit voorjaar zijn afgenomen. Van alle leerlingen op het laagste vmbo-niveau haalde 84 procent een onvoldoende bij dat rekenexamen. Op de havo en op het hoogste mbo-niveau ligt de lat hoger, en ook daar blijft het overgrote deel van de scholieren onder de maat. Mbo'ers halen gemiddeld slechts een 3,6.
Rekenen staat nu nog niet op het programma voor de examens in voorgezet onderwijs en mbo. Maar vanaf 2014 verandert dat. Dan moet elke leerling minstens een vijf scoren voor rekenen om een diploma te kunnen halen. Twee jaar later worden de eisen nog verder aangescherpt.
Voor veel vmbo'ers zijn de nieuwe eisen te hoog gegrepen en wordt een diploma dus onhaalbaar, waarschuwen schooldirecteuren al een tijdje. De proefexamens, afgenomen bij 50.000 leerlingen in het voortgezet onderwijs en 30.000 mbo'ers, lijken hen gelijk te geven. Alleen in de theoretische leerweg van het vmbo blijft de schade beperkt. Ook op het vwo zullen de meeste scholieren er niet op zakken.
Minister Van Bijsterveldt (onderwijs) noemt de resultaten 'nog niet bevredigend'. Toch kon het weleens meevallen als de rekentoets straks onderdeel wordt van het eindexamen, schrijft ze aan de Tweede Kamer. Veel deelnemers aan de proefexamens hebben zich niet voorbereid met rekenlessen, weet ze, en misschien doen ze beter hun best zodra de toets echt meetelt.
Toch wil de minister nagaan of de rekentoets aangepast moet worden voor de laagste vmbo-leerweg. Van lagere eisen voor deze vmbo'ers wil zij niets weten; wel moet de toets 'goed worden afgestemd op deze doelgroep'.
Voor de VO-raad, de schoolbesturen in het voortgezet onderwijs, is dat niet genoeg. Die wil dat rekenen geschrapt wordt als examenvak voor deze vmbo'ers. Die hoeven dan pas aan het eind van het mbo een rekenexamen af te leggen, zodat ze extra tijd krijgen om het vereiste niveau te halen.
Wat elke mondige burger nodig heeft
22 + 24 + 26 + 28 = ?
Dat is een van de opgaven op het niveau dat scholieren in het vmbo én op de lagere mbo-opleidingen moeten halen.
Maar ze moeten ook een rekensom over het grootste reuzenrad ter wereld kunnen maken. Dat rad is open van negen uur 's ochtends tot half tien 's avonds, een rondje duurt een half uur en per rondje kunnen er achthonderd mensen mee. Hoeveel mensen kunnen er dan per dag in dat rad?
Volgens een wet die in 2010 van kracht werd, is dit het niveau dat elke mondige burger nodig heeft om zich te kunnen redden - in onderwijsjargon: niveau 2F.
Van vwo'ers, havisten en de betere mbo'ers wordt meer verwacht: zij moeten niveau 3F halen.
Patrick legt in twee kamers parket, zo luidt een opgave op dit niveau. Dat kost € 44,95 per vierkante meter. Hoeveel moet hij betalen als die kamers 5,20 bij 6,20 meter plus 3,20 bij 4,60 meter meten, en als hij 5 procent extra koopt?