'Rekenen kan ook met kroontjes'

Willeke Brontsema, leerkracht groep 3

Fietsen langs oma's kasteel
Het Twentse stadje Diepenheim heeft een innige band met de Oranjes, en daar wil het ook van profiteren. De stad is sinds 2010 officiële pleisterplaats in de 2400 kilometer lange Duits-Nederlandse Oranjeroute. Op 25 april opent prinses Margriet de Oranjefietsroute, een lint van 230 fietskilometers door steden en dorpen in Nederland en Duitsland die net als Diepenheim op een of andere manier verbonden zijn met het Koninklijk Huis. Zo'n grensoverschrijdende fietsroute rond het Koninklijk Huis is uniek, verzekert Tonnie Vehof, ambtenaar recreatie en toerisme van de gemeente Hof van Twente, én inwoner van Diepenheim. De gemeente hoopt er een toeristisch evenement bij te hebben. Ook voor de Nederlandse markt. "Want ik moet eerlijk zeggen dat de autoroute vooral bij Duitsers leeft", zegt Vehof.

Relaties met de Oranjes waren er volgens de ambtenaar al in een ver verleden. Prins Maurits verbleef er in 1597 een paar dagen, op zijn veldtocht tegen de Spanjaarden. Levendiger is de herinnering aan prinses Armgard, de moeder van prins Bernhard, die in 1951 haar intrek nam in kasteel Warmelo. De prinsessen kwamen graag bij hun Duitse oma, bij haar konden ze zich even onttrekken aan de protocollaire verplichtingen van Soestdijk en paleis Het Loo, waar de strenge oma Wilhelmina woonde. Tegenover het Koude Loo in Apeldoorn stond het Warme Lo in Diepenheim, meldt Vehof met genoegen.

De fietsroute kost ruim een ton. Daarvan zijn de routebordjes gekocht, informatiepanelen, paaltjes met audio-informatie en flyers. Er is een boek met alle historische informatie, aan een website en een app wordt gewerkt. Prinses Margriet heeft gezegd dat ze graag wil komen, maar ze gaat niet fietsen. Vehof houdt het erop dat dat komt omdat ze vorig jaar tijdens een wandeling haar knieschijf brak.

In Diepenheim is de conclusie dat de prinses, vijf dagen voor de abdicatie van haar zus en de inhuldiging van haar neef, elk risico wil mijden.

Willeke Brontsema (45) uit Uithuizen is leerkracht op de christelijke basisschool De Regenboog in Uithuizen, die in elk geval deze maand Koning Willem-Alexander-school heet.

"Op school doen we meestal niet zoveel aan Koninginnedag, omdat het in de meivakantie valt. Dat is nu ook zo, maar toen koningin Beatrix aankondigde dat ze afstand zou doen van de troon, dacht ik: dan moeten we er op school deze keer wél aandacht aan besteden. Mijn collega's waren ook enthousiast. Elk op onze eigen manier vullen we deze drie weken in rond het thema troonswisseling. Niet elke minuut gaat eraan op, er wordt ook nog gewoon gerekend en gelezen, maar optellen kun je bijvoorbeeld ook met kroontjes. Alle lokalen hebben koninklijke namen, mijn klas heet nu Paleis Noordeinde. Onze directeur opperde de naam van de school te veranderen. We zijn nu de eerste Koning Willem-Alexanderschool. De burgemeester heeft de naam onthuld en de kinderen zongen het Wilhelmus."

"We feesten nu verder. Vorige week hebben we bling-blingschilderijen gemaakt, vandaag komen alle kinderen met een hoedje op naar school. De hoogste groepen hebben het zelf gemaakt, bij mij nemen ze een hoedje van huis mee. Ik ook. Elk kind gaat op de foto. Volgende week hebben we Oranjefeest met optredens van de kinderen en met pannekoeken. De kinderen vinden het geweldig, van de ouders heb ik ook nog geen wanklank gehoord. Zij komen aan het slot kijken naar wat we allemaal gemaakt hebben.

Van mij mag het Koninklijk Huis blijven. Het hoort bij de Nederlandse cultuur, net als molens, bloembollen, kaas en Sinterklaas. En het geeft saamhorigheid, op zo'n dag kijkt iedereen dezelfde kant op. Mijn man heeft meteen een hotel geboekt in Amsterdam. We willen erbij zijn. En het is toch vakantie."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden