Reizigersorganisaties ontevreden met plannen NS

(Novum) - De nieuwe dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen (NS) biedt onvoldoende verbetering voor treinreizigers. Dat vinden de verenigde consumentenorganisaties. Zij zijn teleurgesteld in de woensdag gepresenteerde veranderingen.

De NS wil aan het einde van het jaar veranderingen doorvoeren in de dienstregeling, omdat het huidige spoorboekje niet langer zou voldoen. Zo sluiten de nieuwe treintijden beter aan op de High Speed Alliance, die de routes van de hogesnelheidslijn gaat verzorgen.

Het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (Locov) brengt in februari advies uit aan de NS over de nieuwe opzet. Daarna wordt de dienstregeling definitief vastgesteld. "We zitten op dit moment in een overlegfase", zegt woordvoerder Juliette Oolders van de Consumentenbond. "We zullen de dienstregeling de komende weken grondig doornemen. We hopen dat de NS het advies dat daarna volgt serieus zal nemen."

Volgens de organisaties rijden stoptreinen in de nieuwe opzet te weinig rond de grote steden en is te weinig aandacht besteed aan snelle langeafstandsverbindingen zonder overstap. Deze veranderingen moeten het gebruik van het openbaar vervoer aantrekkelijker maken.

Positief zijn de organisaties over de vijf tot elf nieuwe stations die tot 2010 worden geopend. Ook wordt een betere spreiding van de diensten als pluspunt gezien. "Maar als je de balans van de nieuwe regeling opmaakt, gaat het erom dat de betrouwbaarheid van de reistijd voor de reiziger verbetert", zegt ANWB-woordvoerder Annelies Tichelaar. "Dit is waar we bij de NS op aan zullen dringen; dat ze hun belofte over betrouwbaarheid nakomen."

Openbaar Vervoer-vereniging Reizigers is een online meldpunt gestart waar treinreizigers hun mening kunnen geven over de nieuwe dienstregeling. "De reizigers moeten bepalen of de nieuwe regeling een verbetering is", zegt woordvoerder Laurens Ivens. "Wij vinden dat de NS het lot van de regeling moet verbinden aan het oordeel van de reizigers."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden