Reizigersorganisaties blij met spoorplannen

null Beeld anp
Beeld anp

Rover en TreinTramBus zeggen overwegend positief te zijn over de nieuwe plannen voor de treinverbinding tussen Nederland en België. De reizigersorganisaties zijn vooral blij over de vele reismogelijkheden die er nu komen voor de nabije toekomst. Wel vinden Rover en TreinTramBus het jammer dat het lang duurt voordat een volledige 'intercity-uurdienst' tussen Amsterdam en Brussel is hersteld.

De reiziger kan straks kiezen tussen de snelle en duurdere Thalys, die vaker zal gaan rijden, of de klassieke en goedkopere Beneluxtrein. Op termijn gaat die trein weer één keer per uur rijden. Ook komen er meer snelle treinen tussen Amsterdam, Schiphol en Rotterdam, net als tussen Den Haag, Rotterdam, Breda en Eindhoven. De hogesnelheidslijn wordt daardoor een onderdeel van het hoofdrailnet en daar hebben reizigers veel baat bij, stelt Rover.

In de nieuwe plannen krijgt Breda goede verbindingen met België en snelle verbindingen met de Randstad. Breda wordt daarmee een belangrijk knooppunt in het nationale en internationale openbaar vervoer. Antwerpen krijgt een veel betere verbinding met Nederland.

Goed alternatief
Dat er rechtstreekse treinen van Nederland naar Lille en Londen gaan rijden, zorgt ook voor tevredenheid bij Rover. Een rechtstreekse snelle trein naar Londen is een goed alternatief voor het vliegtuig, zo stelt de organisatie.

Het voorstel voor een stoptrein die één keer per uur tussen Antwerpen en Roosendaal gaat rijden, kan op minder steun rekenen. TreinTramBus en Rover willen dat één van de intercitytreinen op de as Brussel - Antwerpen wordt doorgetrokken naar Roosendaal. Ook hadden de twee belangenverenigingen gehoopt op een volledig herstel van de Beneluxtrein tusssen Brussel en Amsterdam in 2014. 'Het is jammer dat de reizigers daar langer op moeten wachten en in 2014 met langere reistijden te maken krijgen', stellen ze.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden