Reizigers bevraagd over vliegtarieven Suriname

(Novum) - De Vereniging van Reizigers (VVR) is woensdag op Schiphol met de SP een onderzoek begonnen naar de tarieven van vluchten tussen Nederland en Suriname. De tarieven liggen veel te hoog, stellen de beide partijen. Ook zouden de prijzen voor een en dezelfde vlucht te veel variëren.

De KLM en de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), die de vluchten tussen Amsterdam en Paramaribo verzorgen, hadden woensdagochtend niet direct commentaar.

SP-Kamerlid Harry van Bommel is woensdagochtend op Schiphol om enquêtes af te nemen. Reizigers wordt gevraagd hoe vaak ze vliegen, of ze te maken krijgen met verschillende tarieven, wat ze hebben betaald en of ze vaker zouden vliegen als de standaardprijs onder de zevenhonderd euro zou liggen.

Van Bommel laat vanuit de luchthaven weten al honderd enquêtes te hebben afgenomen. Zijn aanname dat de prijzen te hoog zijn, werd volgens de SP'er bevestigd. "De tarieven zijn veel te hoog en er is een schandalige variatie in de prijzen." Het gat tussen een en hetzelfde ticket kan oplopen tot duizend euro, zegt Van Bommel. "De ene reiziger betaalt zeshonderd euro, de andere zestienhonderd, en ze zitten naast elkaar in het vliegtuig."

Met de uitkomsten van het onderzoek willen de VVR en de SP de druk op minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) opvoeren om tot een tariefsverlaging te komen. De minister moet de tarieven goedkeuren. Eurlings houdt volgens de partijen onvoldoende toezicht op de tarieven.

In een onderzoek eind jaren negentig concludeerde de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) dat de tarieven voor de verbinding Amsterdam-Paramaribo 'hoog, maar niet excessief hoog' zijn. De hoge prijzen zouden worden veroorzaakt door de samenwerking tussen KLM en SLM. Die samenwerking maakt prijsafspraken mogelijk.

Na de liberalisering van mei 2006 ging ook Martinair op het traject vliegen, maar dit heeft volgens de VVR en de SP niet geleid tot een prijsdaling. Martinair kondigde overigens onlangs aan te stoppen met de vluchten naar Suriname.

Jaarlijks vliegen volgens de VVR en de SP meer dan tweehonderdduizend reizigers op de route van en naar Suriname. De resultaten van hun onderzoek moeten eind augustus of begin september uitkomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden