Reizende arena's proberen campinggasten te lokken

Van een onzer verslaggevers UTRECHT - Het verzet tegen stierenvechten krijgt een internationaler karakter. Dat komt onder meer doordat enkele zakenlui in Zuid-Frankrijk het stierengevecht promoten. De anti-campagnes strekken zich tegenwoordig ook uit tot Zuid- en Midden-Amerika.

“Het gaat langzaam, maar de campagne heeft succes”, vertelt Alexandra Dekker van het Comité Anti Stierenvechten in Utrecht. Het comité beijvert zich om Nederlandse toeristen ervan te weerhouden in Spanje stierengevechten bij te wonen.

“We krijgen veel reacties van mensen die worden geschokt door wat ze in de arena zien. Ze ontpoppen zich dan als tegenstanders en sturen ons krantenknipsels als er in Nederland over wordt gepubliceerd. Ik kreeg ook Trouw van zaterdag toegestuurd met het verhaal 'Slipjes in de ring, Cristina komt er aan'. De mensen ergeren zich aan het schrijven over de romantiek rond de matador en het verzwijgen van het leed van de stier.” Duizenden stieren vinden jaarlijks in gevechten een onvermijdelijke dood.

“Stierenvechten is een laffe bedoening. Voor ze de arena ingaan, worden stieren afgemat door met zandzakken op de nieren te slaan. Als een stier dan uitgeblust lijkt, wordt hij weer opgepept met stroomstoten op de testikels. Het opsluiten van de stier in een donkere, schuingeplaatste kist behoort ook tot de uitputtingsslag vóór het gevecht. Het dier probeert dan uren overeind te krabbelen.”

In de arena gaat het uitputten verder met het draven achter de rode lap en door de nekspieren te beschadigen met een ijzeren lans. Dat doet de picador. Ten slotte maakt de matador het dier af door een zwaard tussen de rugwervels door in het hart te steken.

In Zuid-Frankrijk lijkt het stierenvechten in opkomst door zakenlui die brood zien in rondtrekkende arena's. Ze proberen campinggasten te lokken. De Franse dierenbescherming is daar tegen in het geweer gekomen. Ook de dierenbescherming in Duitsland en elders waarschuwen.

Het gaat niet alleen om Europa. De matadors die zomers in Spanje en Portugal vechten, gaan 's winters naar Midden- en Zuid-Amerika om daar het brood met stierenvechten te verdienen. Dierenbeschermers in die landen moeten regelmatig van actie-locatie wisselen omdat ze bedreigd worden door de 'stierenvechtersindustrie', aldus Dekker.

Het Comite Anti Stierenvechten benadert toeristen onder meer door een billboard op Schiphol. Verder wordt gewerkt met advertenties, video's (onder meer op scholen) en presentie op vakantiebeurzen.

Het Nederlandse comité werd zes jaar geleden opgericht op verzoek van de Spaanse dierenbescherming. De dierenbescherming in beide landen heeft inmiddels een gezamenlijk kantoor in Barcelona, vanwaaruit internationale activiteiten worden georganiseerd. In Spanje zelf is een meerderheid er ook tegen, aldus Dekker. Volgens haar werkt de reisbranche goed mee. Er is vrijwel geen toeroperator meer die stierenvechten promoot of reizen organiseert naar stierengevechten. “Dat komt niet alleen door onze campagne, maar ook door de reactie achteraf van de toeristen zelf.”

Het stierenvechten drijft overigens nog steeds voor de helft op het toerisme. Veel vakantiegangers gaan er heen in de veronderstelling dat als je naar Spanje gaat “je het gezien moet hebben”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden