Reistips

Per camper door China

Rosenthal-Museum open

In Selb-Plössberg in de Duitse regio Franken is het nieuwe Rosenthal-Museum gevestigd in een voormalige porseleinbakkerij uit 1889, die in 1982 door brand werd verwoest. De expositieruimte maakt deel uit van het Europese Industriemuseum voor Porselein in Selb. De firma Rosenthal AG werd 125 jaar geleden gesticht in slot Erkersreuth en groeide uit tot een van de grootste prseleinfabrieken ter wereld. Info: www.eimpk.de of tel. 00.49.9287918000.

Kamperen in de VS

Wie graag wild kampeert in de Verenigde Staten, maar geen zin heeft om met een camper rond te trekken of een eigen tent mee te zeulen, kan nu een complete kampeeruitrusting huren. Western Wanderer heeft zich daarvoor op de markt gemeld. Dit familiebedrijfje uit Boulder City biedt een tent voor twee personen plus bijbehorende attributen (van slaapzak, potten en pannen tot peper- en zoutstel en 'waterproff' lucifers aan vanaf 175 dollar per week. Info: www.westernwanderer.com.

Dineren in een Duitse mijn

In Ramsbeck in het Duitse Hochsauerland kun je dineren in een oude kolenmijn, aan het eind van een 300 meter lange mijngang. In een kleine onderaardse hal wordt bij het schijnsel van mijnwerkerslampen en kaarsen een driegangenmenu geserveerd. Onder het eten wordt er door voormalige mijnwerkers van alles verteld over het mijnwerkersbestaan. De gasten gaan gekleed in mijnwerkerskleding en met helm per bergspoor en te voet naar de eetgelegenheid. Het Gruben-diner kost euro49 p.p. Info: hotel Nieder Ostwig, Bestwig, tel. 00.49.2904.97100 of www.hotel-nieder.de.

Efteling

Het Nationaal Schoolreis Magazine heeft de Efteling uitgeroepen tot populairste schoolreisbestemming van het jaar 2004. Hiermee gaat de prijs voor de 3e keer naar het Kaatsheuvels attractiepark. Ook in 2001, het jaar waarin de prijs in het leven werd geroepen, en vorig jaar mocht de Efteling zich Schoolreisbestemming van het Jaar noemen. In het onderzoek werden vragen gesteld over prijs- en kwaliteitsverhouding, originaliteit, kindvriendelijkheid, educatie en vermaak, voorzieningen, veiligheid en bereikbaarheid. Op al deze beoordelingspunten scoorde de Efteling een 8,1.

Chocoladefabriek

De Chocoladefabriek gaat zich vestigen in een geheime tunnel vlakbij het Centraal Station in Amsterdam: de IJ-tramtunnel die nooit in gebruik is genomen. Daarnaast krijgt de attractie ook de beschikking over een monumentaal pand uit 1887 op de De Ruyterkade.

Het idee van De Chocoladefabriek is gebaseerd op de rijke historie van de Nederlandse cacao- en chocolade-industrie. In een tijdsbeeld anno 1880 wordt een combinatie gezocht van museum en attractiepark -in een term van De Chocoladefabriek een 'tractatiepark'. Hierin waant de bezoeker zich in een wereld van chocolade. Kinderen zullen per karretje, alsof zij zelf een cacaoboon zijn, niet langs maar door de machines heengaan en komen er uit als een bonbonnetje. De Chocoladefabriek brengt daarnaast cacao en chocolade vanuit een zeer breed perspectief onder de aandacht. Zo zullen ook de archieven van Amsterdams belangrijkste Chocoladefabrieken, Bensdorp en Korff, voor publiek openbaar gemaakt worden. De Chocoladefabriek wordt dé plek ter wereld waar je alles te weten komt over chocolade en waar je eindeloos chocolade kunt zien, ruiken, proeven en voelen! Naar verwachting gaan de deuren open op donderdag 6 december 2007. Onderzoeksrapporten voorspellen bezoekersaantallen, die variëren van 250000 tot 500000 per jaar.

Reizen met reuma

Het Reisbureau Reumafonds organiseert al meer dan 45 jaar aangepaste reizen voor iedereen: mensen met én zonder reuma. De bus- en vliegreizen zijn voorzien van al het comfort dat nodig is en die toch niet duurder zijn dan een reguliere vakantie. Het reisbureau zoekt naar goede en veela aangepaste accommodaties. Het reistempo wordt aangepast, zodat iedereen -met of zonder7 kan genieten van de reis. Het vervoer is aangepast; zo hebben de toerbussen speciale liften. Er gaan vrijwilligers mee op reis, om de nodige hulp bij dagelijkse behandeling of verpleging te verlenen.

Informatie: www.reumafonds.nl of tel. 020-5896464 (ma-do 9-16 u, vrij 9-13 u).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden