Op slot

Reisorganisaties maken overuren om Nederlanders in het buitenland terug te halen

Een toerist op de verlaten straten van Miami. Beeld AFP

Er zijn op dit moment ongeveer 200.000 Nederlandse reizigers in het buitenland. De reisbranche en de overheid hebben er de handen vol aan om hen terug te halen naar Nederland.

Reisorganisaties en het ministerie van buitenlandse zaken hebben de handen ineengeslagen om Nederlandse reizigers die in het buitenland zijn de mogelijkheid te bieden om terug naar Nederland te gaan.

Momenteel zijn zo’n 200.000 Nederlanders op reis in het buitenland, van wie 20.000 tot 30.000 met een pakketreis, bijvoorbeeld een vlucht met een hotel. De overigen hebben in veel gevallen alleen een vliegticket op zak. Zij moeten zich melden bij hun luchtvaartmaatschappij als zij terug willen, zegt de ANVR, de brancheorganisatie waar 300 reisorganisaties en zo’n 1000 reisbureaus bij zijn aangesloten. Voor de pakketreizigers proberen de reisorganisaties nu te regelen dat zij terug kunnen.

Als een reisorganisator een vervroegde terugreis aanbiedt kan dat betekenen dat reizigers voor een dilemma komen te staan: wel of niet de vakantie afbreken en voortijdig terugkeren. “Je hebt de keuze. Je mag zeggen: ‘Ik blijf hier’”, zegt ANVR-woordvoerder Mirjam Dresmé. “Maar als je niet meegaat op de dag dat de reisorganisatie zegt dat er een vliegtuig beschikbaar is, dan houdt het op. We kunnen niet garanderen dat het dan later ook nog kan.”

Voor Nederlandse reizigers geldt geen verplichting om naar Nederland terug te keren. Het ministerie van buitenlandse zaken heeft reizigers die al in het buitenland zijn, dinsdagavond opgeroepen zich af te vragen of hun verblijf daar noodzakelijk is en welke mogelijkheden tot vertrek er zijn. Nu nog op reis gaan raadt het ministerie af. Voor alle landen geldt op dit moment minimaal code oranje: alleen strikt noodzakelijke reizen.

Bij de reisadviezen gaat het volgens het ministerie niet zozeer om de gezondheidsaspecten, maar om de impact die de maatregelen van de lokale overheden kunnen hebben op Nederlandse reizigers. Autoriteiten kunnen bijvoorbeeld quarantainemaatregelen opleggen, zoals veel landen al hebben gedaan. Ook zijn in diverse landen artsen en ziekenhuizen overbelast, waardoor mensen niet meer de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben. Vooral in landen met een toch al gebrekkige gezondheidszorg is dit een aanzienlijk risico.

De mogelijkheden om terug te keren worden bovendien steeds beperkter. Tientallen landen hebben al reisverboden ingesteld om de verspreiding van het coronavirus in hun land zoveel mogelijk in te dammen. Daardoor zijn er wereldwijd steeds minder vluchten en wordt het moeilijker om aan vliegtickets te komen, verwacht de ANVR.

“Het aantal vluchten dat wel gaat, zal eerder afnemen dan toenemen”, zegt Dresmé. “Het punt is ook: mag je nog naar een land toe? Kun je daar mensen nog ophalen? En staan al die mensen dan ook op de luchthaven waar je ze wilt ophalen? Dat zal voor een reisorganisatie best nog een ding zijn om te organiseren.”

Als een land een reisverbod heeft ingesteld, kan het ministerie van buitenlandse zaken soms bemiddelen. Zo mocht luchtvaartmaatschappij Transavia ondanks de sluiting van het luchtruim door Marokko, deze week toch een aantal vluchten uitvoeren om Nederlanders op te halen. Naar verluidt maken de Marokkaanse autoriteiten tot morgen nog een uitzondering voor mensen die het land willen verlaten.

Voor zover bij Buitenlandse Zaken bekend, zitten er geen groepen Nederlanders meer in quarantaine, behalve een gezelschap van 25 toeristen dat via Kras Reizen door Vietnam reisde. Morgen mogen ze naar huis.

Lees ook:

Op vakantie? Hier mag u allemaal niet meer heen

Het coronavirus maakt het vakantiegangers lastig. Zo zijn Nederlandse reizigers in veel landen niet meer welkom.

Groepsimmuniteit? Het kabinet wil vooral tijd kopen

Groepsimmuniteit creëren is niet het hoofddoel van de coronamaatregelen, zegt Jaap van Dissel (RIVM). Het kabinet wil vooral tijd kopen om de virusuitbraak in te perken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden