Reisopera wil meer en grotere producties

UTRECHT - Aan het einde van 2003 kan de Nationale Reisopera uitkijken naar de toekomst. In woorden van die strekking maakte intendant Guus Mostart duidelijk dat zijn gezelschap de ontstane financiële tekorten op schema aan het inlopen is en dat er grootse plannen in het verschiet liggen.

Van onze kunstredactie

Komend seizoen zijn er zes nieuwe producties; daartussen zit geen enkele reprise. Mostart: ,,Met die zes ensceneringen wordt het moeilijk om binnen het budget te blijven, maar als je minder doet, loopt het enthousiasme binnen het gezelschap terug.''

Volgend jaar moet de Nationale Reis-opera weer een nieuw kunstenplan gaan schrijven. Het is de bedoeling dat de Nationale Reisopera vanaf 2004 zeven producties gaat brengen, in 2005 moeten het er acht worden en in 2006 zelfs tien.

In dat jaar moet ook het nieuwe muziektheater in Enschede worden geopend, een project waar de Nationale Reisopera nauw bij betrokken is. De financiën zijn nog niet rond (ook de architect is nog niet bekend), maar de Reisopera heeft al wel een plan van eisen op tafel gelegd.

Als de plannen in Enschede lukken wil Mostart per seizoen twee grote producties in Enschede houden en met acht producties gaan reizen. Voor de programmering in Enschede denkt hij aan het opzetten van Wagners 'Ring des Nibelungen' en Berlioz' 'Les Troyens'. Verder wil Mostart het koor en de technische staf uitbreiden.

Komend seizoen brengt de Reisopera 'Platée' van Rameau (coproductie met Onafhankelijk Toneel en het Combattimento Consort), 'Idomeneo' van Mozart, de kinderopera 'Pollicino' van Henze, 'Tosca' van Puccini, 'King Priam' van Tippett en 'Der Freischütz' van Von Weber.

Henze wilde met de Nationale Reisopera dolgraag zijn opera 'Die Bassariden' doen, maar het benodigde orkest daarvoor is zo groot dat het niet in de bakken van de schouwburgen past. Voor volgende seizoenen staan wel andere werken van Henze gepland.

'Platée' zal in première gaan tijdens het Festival Oude Muziek Utrecht en betekent het debuut van het regisseursduo Mirjam Koen en Gerrit Timmers bij de Reisopera. Voor de drie hoofdrollen in 'Tosca' heeft de Reis opera allemaal Nederlanders kunnen contracteren: Miranda van Kralingen (Tosca), Frank van Aken (Cavaradossi) en Nanco de Vries (Scarpia).

'King Priam' is een première voor Nederland; Micha Hamel zal hierbij het nieuwe fusie-orkest Holland Symfonia dirigeren. 'Der Freischütz' wordt gedirigeerd door Ed Spanjaard en zal het debuut betekenen van de jonge Nederlandse regisseur Marcel Sijm.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden