Reisopera komt met veel voorstellingen en veel jong talent

SCHEVENINGEN - Met zes opera's die 75 voorstellingen opleveren gaat de Nationale Reisopera het seizoen 1995-1996 in. Vier produkties worden betaald uit de rijkssubsidie: Mozarts 'Le Nozze di Figaro', Verdi's 'La forza del destino', Glucks 'Orfeo ed Euridice' en Weills 'Die Stadt Mahagonny'.

De Reisopera slaagde er in om samen met andere producenten, subsidiegevers en sponsors ook 'Aap verslaat de Knekelgeest' van Peter Schat en 'l'Arbore di Diana' van Vicente Soler te programmeren.

Artistiek directeur Louwrens Langevoort, voor wie dit het eerste door hem samengestelde seizoen is, contracteerde veel Nederlanders, vaak jonge talent, zowel zangers, ontwerpers als dirigenten. Zo dirigeert de 25-jarige Lawrence Renes de openingsproduktie 'Le Nozze' en komt de 36-jarige dirigent Mathis Dulack naar Nederland terug voor 'Aap verslaat de Knekelgeest'. De 30-jarige Waldemar Kamer werd in Enschede, thuishaven van de Reisopera geboren, maar ontwikkelde zich buitenslands tot schrijver, dramaturg en regisseur; 'Orfeo' wordt zijn Nederlandse regie-debuut.

Tot het jonge zangtalent behoren Marc Claesen die Figaro zingt in 'Le Nozze', Machteld Bouwmans en Janny Zomer die rollen vervullen in 'l'Arbore di Diana' en Albert Bonnema die in 'Mahagonny' meewerkt.

Langevoort legde echter ook beslag op gerenommeerde namen als de dirigenten Arnold üstman ('l Arbore di Diana') en Marc Minkowski (die met de Amsterdamse Bachsolisten 'Orfeo' doet), Miranda van Kralingen en Elzbieta Szmytka (gravin en Susanna in 'Le Nozze') en regisseur Peter te Nuyl (voor 'Mahagonny').

Gergjev en Jacobs

De Nationale Reisopera presenteerde deze gegevens in het historische paviljoen De Witte in Scheveningen met de aanrollende zee als decor. De landelijke uitstraling van de Reisopera zal in de komende seizoenen nog duidelijker tot uiting komen door de samenwerking met het Rotterdams Philharmonisch Orkest vanaf 1997, als participant in de opera-festivals die in Rotterdam onder leiding van Valery Gergjev worden georganiseerd.

De artistiek directeur wil ieder seizoen een Mozart en een Verdi op het programma plaatsen: voor 1996-1997 is dat 'Cosi fan tutte' met René Jacobs als dirigent en diens Concerto Köln en 'Don Carlos' door het duo Ed Spanjaard/Hans Croiset. Er zijn besprekingen gaande met Thomas Hengelbrock (bekend van het Freiburger Barockorchester) die uitgenodigd is voor een Hündel-opera. Een en ander geschiedt in het kader van internationale samenwerkingen.

Daarom gaat de Reisopera in het komende seizoen al naar Dresden, Dortmund en mogelijk zelfs naar Jeruzalem met 'l Arbore di Diana', gecomponeerd door Vicente Soler, een destijds beroemde tijdgenoot van Mozart, op een libretto van Lorenzo da Ponte. Dat project loopt parallel met de vertoning van 'Le Nozze', en werd mogelijk door de medewerking van de conservatoria van Enschede en Münster. Zowel dirigent Arnold üstman als regisseur Ernst Theo Richter zullen veel tijd steken in de training en coaching van jonge zangers die daarin meewerken. Het ligt in de bedoeling elk seizoen zo'n project met jong talent op te zetten.

Opera Zuid

Alhoewel de besturen van de Nationale Reisopera en van de in Maastricht gevestigde Opera Zuid met elkaar overlegden en de artistiek directeuren vormen van samenwerking nagingen, blijkt er weinig mogelijk tussen de beide reizende instellingen. De Nationale Reisopera kan met de kleine personele bezetting nauwelijks de vervaardiging in haar ateliers van decors en kostuums voor de eigen produkties aan. Opera Zuid zou gebruik willen maken van het koor van de Reisopera, maar de afstandsproblemen zijn te groot om het koor uit te lenen.

Door de Opera Zuid worden in 1995-1996 twee opera's uitgebracht, 'De liefde van drie sinaasappelen' van Prokofjef (overname van Opera North, Engeland) en 'Don Giovanni' van Mozart in een nieuwe produktie. Opera Zuid vult met beide produkties twintig avonden.

Uit de plannen blijkt dus dat de beide reisgezelschappen acht produkties doen met 95 voorstellingen, wat mogelijk tot 100 oploopt als de Reisopera nog speelplaatsen toevoegt. De Nederlandse Opera bracht al eerder negen produkties met 83 voorstellingen in het Muziektheater. Qua subsidie krijgt De Nederlandse Opera het dubbele (ruim 30 miljoen) van wat beide reisgezelschappen innen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden