Reislustige premier Netanjahoe verwikkeld in Bibi-tourskwestie

Bibi-tours heet het nieuwe schandaal waarin de Israëlische premier Benjamin 'Bibi' Netanjahoe verwikkeld zou zijn. De premier zou een reis naar het buitenland dubbel hebben gedeclareerd bij twee verschillende organisaties. Dat blijkt uit een uitzending van Kanaal 10 van de Israëlische televisie. Netanjahoe's voorganger Olmert staat momenteel terecht voor - onder meer -- een zelfde vergrijp.

Het programma 'Makor' heeft twee jaar onderzoek gedaan naar de vele reizen van Netanjahoe, als minister van financiën, oppositieleider, privépersoon en tenslotte als premier. In een eerste uitzending twee weken geleden deed het programma uitgebreid uit de doeken hoe Netanjahoe en zijn familie reisjes maakten op kosten van bevriende zakenlieden en Joodse organisaties.

Doorgaans was Netanjahoe ergens uitgenodigd om te spreken, of regelde hij dat, en zorgde hij er voor dat ook voor zijn vrouw werd betaald. De hotelkosten, maar ook de uitgaven voor stomerij, kapper, manicure en extra tripjes waren vrij excessief.

Publieke figuren worden niet geacht op kosten van donors of filantropen te reizen, vanwege een mogelijke verstrengeling van belangen. Parlementsleden en ministers moeten elke reis aanmelden en hun partner mag alleen op eigen kosten mee.

Sara Netanjahoe heeft zich in een exclusief tv-interview beklaagd dat de media het opnieuw op haar en haar man hebben voorzien, net als tijdens hun eerste ambtstermijn, tien jaar geleden. Zij stelde ook dat alle onkosten geheel verantwoord waren. Maar deze week toonde Kanaal 10 dat twee verschillende organisaties een en dezelfde reis elk voor de volle honderd procent hadden vergoed. Volgens Benjamin Netanjahoe is het allemaal gelogen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden