Reisleider: regenwoud Brazilië

(\N) Beeld
(\N)

Bereisde Nederlanders beantwoorden vragen over hun favoriete bestemming. KRO-presentatrice Hella van der Wijst tipt het Amazoneregenwoud in Brazilië.

Ineke Bijnagte

Waarom is het regenwoud de ultieme reisbestemming?

„Het geluid is er uniek. Je hoort geen auto’s, geen vliegtuigen, geen mensen – alleen beesten. Vooral vogels. Die zich niet laten zien, want het oerwoud is zo groot, ze kunnen zich veilig verschuilen. Nog wel, want de mens rukt op. Elke minuut wordt een gebied zo groot als vijf voetbalvelden gekapt. Dat bedreigt het leven van dieren en van de indianen die in het Amazonegebied wonen. Daar is bijna niet tegenop te actievoeren.

Terwijl het regenwoud de bron is van het leven op aarde. Onze zuurstof komt er vandaan. Ik ben er één keer privé geweest en nu voor mijn programma ’De wereld op zijn kop’, voor de aflevering van 1 maart, en dat gegeven raakt me heel erg. Dit gebied is het waard om heel erg goed te beschermen.”

Wat moet je er beslist gedaan hebben?

„Met een boot de Amazone op, dat is geweldig. Gewoon opstappen en maar zien waar je uitkomt. Je kunt bijvoorbeeld vertrekken vanuit Santarém, een stad in het noorden. Je hebt daar een soort busstation voor boten waar je een lijndienst kunt nemen die de bewoners uit het gebied ook gebruiken. Die boten varen dag en nacht. Je hangt je hangmat op en je hebt een slaapplaats. De hangmatten hangen soms drie lagen hoog.

Verder is het ook leuk om tussen piranha’s te zwemmen. Om thuis te kunnen vertellen, want het is vooral het idee dat het spannend maakt. Ze hebben namelijk wel scherpe tanden, maar doen mensen niks.”

Wat moet je zeker niet doen?

„Je laten leiden door een strak reisschema. Dat is zonde. Neem de rust om een paar dagen in het oerwoud te zijn, zonder te denken ’welke hoogtepunten moet ik nog afwerken.’ Wij denken vaak dat als we niets doen, er ook niets gebeurt. Maar juist dan gebeurt er van alles. Neem de tijd, kijk naar de vrouwen die de was doen, speel met de kinderen, knoop een gesprek aan en geniet van de natuur.”

Is er op culinair gebied nog wat de beleven?

„De jungle heeft alles. De vruchten aan de bomen kan je eten; de vissen uit de rivier ook. Van piranha’s kan de indiaanse bevolking heel lekkere soep maken. Het gebit van de piranha koken ze mee en dat vind je terug in de soep.”

Voor wie is zo’n bestemming bij uitstek geschikt?

„Voor de meer avontuurlijke reiziger. Want je moet ertegen kunnen dat het warm en vochtig is, het niet erg vinden om weleens gestoken te worden door een mug en tevreden zijn met een hangmat. Al is het ook mogelijk om met een luxeboot het oerwoud in te gaan. Dat is duurder, maar wel een stuk comfortabeler. Het nadeel is dat je aan de rand van de jungle blijft als je zo reist en minder meemaakt van het echte leven in het gebied. Dan wordt zo’n tocht net zoiets als varen door de grachten van Amsterdam.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden