Reisleider : Borkum

(\N) Beeld
(\N)

Bereisde Nederlanders vertellen over hun favoriete vakantiebestemming. Hoogleraar psychologie Douwe Draaisma (55) reist elke zomer naar het Duitse eiland Borkum.

Hinke Hamer

Waarom Borkum?

„Het is niet dat we nooit ergens anders heen gaan, maar op de eerste zonnige dag van het jaar gaan mijn vrouw en ik naar Borkum, het eerste Waddeneiland in de Duitse reeks. Soms een dagje, soms met een overnachting. Om zeven uur, bij het licht van de eerste zonnestralen, rijden we van Groningen naar de Eemshaven, fietsen achterop, afladen, zo de boot op naar Borkum.

Wat moeten we vooral gedaan hebben?

„Borkum heeft een uitgestrekt FKK-strand, daar gaan we altijd heen.”

Waar staat FKK voor?

Freikörperkultur, dan snap je het wel, hè? Het zit er heerlijk, een totaal andere sfeer dan in Nederland. Het is er echt een cultuur, men zwemt er koud, doet er aan gymnastiek, staat dichtbij de natuur. Op Nederlandse stranden zit iedereen strak in het vel en is al zonnebankbruin. In Duitsland voel je je al snel meer op je gemak. De leukste attractie voor ons daar, is te zien dat bijna iedereen er ouder en dikker is dan wij.”

Wat is het leukste dat u meemaakte?

„De muziekgroepen op de boulevard. Elk jaar is er andere muziek – soms klassiek, soms zijn er coverbandjes. Eén specifieke gelegenheid herinner ik me. Ik zag vanuit het hotel een enorme volksoploop op de boulevard – wel honderd mensen en na een half uur stonden ze er nóg. Ik ging kijken en daar stonden vier of vijf mensen a capella te zingen. Heel zachtjes, het publiek zoemde een beetje mee. Schitterend.”

Wat moet je vooral niet doen?

„De boot missen. De eerste boot vanuit Borkum gaat krankzinnig vroeg: om half acht ’s morgens. De laatste al om half vijf ’s middags. Mij is het nooit gebeurd, mijn zoon wel. Dan kun je niets anders dan een hotel zoeken en nog een nacht blijven.”

Wanneer kun je het beste gaan?

„Op die allereerste lentedag, als je water wilt zien en wilt wandelen en fietsen. De rest van het jaar, vooral in de winter, kan ik zo’n heimwee hebben naar die dagen op Borkum dat ik een van de webcams opzoek en kijk hoe de uitgestorven boulevard glinstert in de regen. Naar plekken kun je reizen, naar een tijd niet.”

Valt er op culinair gebied iets te beleven op Borkum?

„Na al dat gefiets vinden we altijd dat we wel een Milchkaffee mit Apfelkuche verdiend hebben. Die bestellen we op het terras van de Bauernhof in Ostland, bij de ober met de lange paardestaart. We zijn ieder jaar verheugd hem terug te zien. We vragen altijd om Kuche, niet om Küche, dat is wat anders. Hoewel de Duitsers dat zo vaak van toeristen horen dat ze er niet meer van in de lach schieten.”

Voor wie is Borkum geschikt?

„Voor vitale senioren.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden