Reisgids in handtasformaat

Pretpark Nederland

Go West met de ANWB

Groningen is wel mooi

Reisgids in handtasformaat

Geen geleur meer tijdens stedentripjes met loodzware reisboekwerken. De nieuwe Capitoolreisgidsen mogen zich met recht minireisgidsjes noemen. De boekjes zijn vijftien centimeter lang, zeven centimeter breed, tellen niet meer dan honderd pagina’s en wegen nagenoeg niets. Nu kunnen dames zelfs in hun kleinste handtas een reisgids meenemen tijdens het flaneren door een wereldstad. In dat formaat valt geen uitgebreide achtergrondinformatie te verwachten. De Capitool Mini’s brengen de reiziger aan de hand van uitvouwbare kaartjes langs geijkte hoogtepunten. In de Mini’s, behalve het formaat, geen verrassingen.

Mini Capitool, Uitgeverij Unieboek, 6,90 euro.

Pretpark Nederland

Verveling is verleden tijd. Tenminste, als we de gids ’Duizend Dingen Doen in Nederland’, samengesteld door Jeroen van der Spek, moeten geloven. Een greep uit de duizend tips: 371 is een geïmproviseerde stadspicknick langs de Rijn in Arnhem, 536 geeft een proefvliegles in een Cessna en 999 is een wandeling door de grotten van Maastricht. ’Duizend Dingen Doen in Nederland’ wil meer bieden dan alleen de klassieke toeristische trekpleisters. Van der Spek laat zien dat Nederland een pretpark is, voor wie iets verder kijkt dan de gebaande paden. Ontdekkingsreizigers die graag dicht bij huis blijven kunnen met dit boek hun lol op.

Duizend Leuke Dingen Doen Kosmos Uitgevers, 16,50 euro

Go West met de ANWB

De lage stand van de dollar maakt een roadtrip in de Verenigde Staten nu extra aantrekkelijk voor kilometervreters. In de reeks Reizen Wereldgidsen van de ANWB is de Verenigde Staten Zuidwest uitgekomen. Elk hoofdstuk begint met hoogtepunten, tips, aanbevolen routes, reisplanning en beste reisperiode. Verder veel adressen en prijzen van hotels en restaurants, openingstijden van musea, winkels, bus- en treinverbindingen en veel kaarten in het boek voor de ’onafhankelijke’ wereldreiziger. Het boek biedt naast praktische informatie genoeg leesvoer tijdens lange afstanden door het adembenemende zuidwesten van de States.

Verenigde Staten Zuidwest ANWB Media, 23,95 euro

Groningen is wel mooi

Over de mooiste plekjes van de Groningen wordt buiten die provincie nog wel eens schamper gedaan: zijn die er dan? Wie met ’Groningen loopt’ op stap gaat, zal verrast worden door de schoonheid en veelzijdigheid van het gebied. Loop eens door het Marne-gebied en beleef de eindeloze ruimte achter de waddendijk of de historie van water en kerken. Of proef op laarzen de drassige paden van Westerkwartier. De schaal van de wandelkaarten is niet overal gelijk, dat is niet echt handig. Maar de routes zijn goed beschreven en de geplastificeerde kaarten zien er verzorgd uit. Jammer dat er nog wel veel over asfaltwegen moet worden gelopen.

Groningen loopt Dertig wandelroutes. Uitg. Buijten & Schipperheijn, 17,50 euro

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden