Reisaanbieders smeren graag overbodige diensten aan

null Beeld ANP
Beeld ANP

Geld betalen om naast elkaar te zitten of om het boekingsnummer te ontvangen op de telefoon. Reisorganisaties bieden veelvuldig onnodige opties aan, blijkt uit een inventarisatie van Trouw.

Jessy Burgers

Op allerlei slinkse manieren proberen reisaanbieders geld binnen te halen met het aanbieden van overbodige verzekeringen, zoals voor een compensatie bij bagageverlies of bij vertraagde vluchten. Maar bij aankoop van een vliegticket hebben consumenten vaak al recht op deze vergoedingen. Pure misleiding, reageert de Consumentenbond.

Dat reisaanbieders veel geld verdienen door extra kosten in rekening te brengen voor bagage en stoelkeuze was al bekend. Nu bieden zij ook opties aan die vaak al automatisch bij vliegtickets inbegrepen zitten. Die verzekeringen maken het reizen per vliegtuig onnodig een stuk duurder. De consument betaalt namelijk twee keer voor dezelfde dienst.

Misleidend

Dit is volgens de Consumentenbond een kwalijke zaak. “Deze verzekeringen zijn misleidend en er wordt ingespeeld op de onwetendheid van reizigers”, vertelt Joyce Donat van de Consumentenbond. Eerder al boden reisorganisaties verzekeringen aan voor faillissementen van luchtvaartmaatschappijen. De Consumentenbond raadde toen aan deze verzekeringen niet aan te schaffen. “Wettelijk gezien mogen reisaanbieders dit soort verzekeringen aanbieden, maar vaak zijn ze overbodig”, aldus Donat.

Ook betalen reizigers soms extra om gegarandeerd naast elkaar te zitten, terwijl dit bijna altijd automatisch gebeurt als je samen boekt. Daarnaast sturen reisaanbieders voor een paar euro een berichtje met het boekingsnummer, terwijl dit gewoon op het ticket staat. En het is mogelijk om actuele reisinformatie per sms te ontvangen, voor een bepaald bedrag, terwijl de informatie gratis te zien is op de mobiele app.

Volgens Marcel Zeelenberg, hoogleraar consumentengedrag aan de Universiteit van Tilburg, spelen reisaanbieders op deze manier in op angstgevoelens van de reizigers. “Ze zijn heel goed in het creëren van onzekerheid bij mensen. Er wordt een situatie geschetst die negatief is, waardoor de consument geen spijt wil hebben en besluit de overbodige dienst af te nemen.”

Reisorganisaties zijn ook volhardend in de manier waarop ze de extra opties aanbieden. Als een klant niet direct kiest voor deze optie, ontvangt die tot de dag van vertrek e-mails die de reiziger alsnog moet overtuigen om voor de ‘extra’ service te kiezen. De Consumentenbond raadt aan helder te blijven denken. Donat: “Wees je bewust van de extra kosten die de aanbieders vragen.”

Overbodige kosten

1. Vluchtinformatie op de telefoon? Ryanair stuurt een sms voor 3,50 euro. Wizz Air vraagt 2 euro voor deze dienst. Dezelfde vluchtinformatie krijgen reizigers die de app van deze luchtvaartmaatschappijen downloaden gewoon gratis.

2. Voor eerder online-inchecken vragen verschillende aanbieders ongeveer 10 euro per ticket.

3. Voor ongeveer 30 euro krijgt de klant een servicepakket. Dit houdt in dat de reiziger eerder antwoord krijgt op vragen en minder administratiekosten hoeft te betalen als de reis moet worden aangepast.

4. Als eerste het vliegtuig in? Hier vragen onder andere easyJet, Ryanair en Wizz Air extra kosten voor. Gemiddeld kost dit 10 euro per vlucht, per persoon.

5. Verschillende reisorganisaties bieden de optie om de passagiersgegevens later toe te voegen. Kosten bedragen tussen de 2 en 5 euro.

6. Reizigers kunnen zich extra laten verzekeren tegen het verlies van bagage. Dat kost ongeveer 10 euro, terwijl klanten door aankoop van het ticket hiertegen al verzekerd zijn.

7. Mooie deal gezien, maar kan je nog niet boeken? Het vastzetten van een vluchttarief kan bij verschillende reisaanbieders. Het tarief wordt dan vaak voor 24 uur gelijk gehouden. De kosten voor deze dienst liggen tussen de 2 en 6 euro.

8. Het boekingsnummer per sms op de telefoon? Voor ongeveer 3 euro sturen reisaanbieders het nummer toe, terwijl dit op het ticket en op de boekingsbevestiging staat.

9. Voor gemiddeld 7 euro sturen reisaanbieders het ticket per post naar het huisadres. Maar bij de meeste luchtvaartmaatschappijen kan inmiddels worden gereisd met het gratis elektronische ticket.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden