Reportage

Reis naar Libanon kan Unifil-veteranen helpen

Nederlandse Unifil-veteranen salueren bij een herdenking van omgekomen Franse militairen in Beiroet. Beeld AFP
Nederlandse Unifil-veteranen salueren bij een herdenking van omgekomen Franse militairen in Beiroet.Beeld AFP

Libanon-veteranen die terug willen naar het gebied waar ze dienden bij Unifil, kunnen nu terecht in Tyrus.

De luiken hebben een oranje verfje gekregen en binnen zijn de muren wit en blauw geschilderd, de kleuren van de VN-vredesmissies. Alleen de bedden moeten nog worden opgemaakt en dan is het zogeheten Orange House gereed voor de officiële ingebruikname, vandaag, veertig jaar nadat de Nederlandse deelname aan de Unifil-vredesmissie in Zuid-Libanon begon.

Het Orange House is bedoeld als pleisterplaats voor Unifil-veteranen die de plekken willen bezoeken waar zij tussen 1979 en 1985 hebben gediend. Veel veteranen hebben er behoefte aan om hun oude legerposten nog eens te zien, verhalen uit te wisselen en omgekomen kameraden ter plaatse te herdenken.

'Ik luister naar de verhalen', zegt Chris Laarhoven, 'al ben ik geen hulpverlener.' Beeld Gert Jan Rohmensen
'Ik luister naar de verhalen', zegt Chris Laarhoven, 'al ben ik geen hulpverlener.'Beeld Gert Jan Rohmensen

Gastenhuis

Het initiatief om deze plek in te richten komt van de stichting Weerzien Met Libanon. WML organiseert al een jaarlijkse terugkeerreis voor een groep oud-Unifillers. Die is deze week. Maar veteranen blijken ook de wens te hebben om individueel en in andere delen van het jaar naar Libanon te reizen.

Voor hen staat het gastenhuis nu open. Er zijn twee slaapkamers, een keuken en een zithoek. Het dakterras kijkt uit over het strand van de zuidelijke kustplaats Tyrus. Veteranen kunnen hier met een paar kameraden logeren, maar ook hun partners of kinderen meebrengen als zij dat willen. Overdag kunnen zij hun oude inzetgebied bezoeken, in overleg met organisator Chris Laarhoven.

Laarhoven is zelf een Libanon-veteraan en begeleidt de reizen van WML. Hij woont nu weer in Nederland, maar heeft eerder een jaar of zeven in Libanon gewoond en trouwde een Libanese. Het achterland en het ingewikkelde machtsspel tussen de groepen die hier zoveel mogelijk invloed willen hebben, kent hij goed. Laarhoven kan reistips geven en vervoer en toestemming van de lokale machthebbers regelen om het gebied veilig in te kunnen.

"In essentie is het zo dat we samen weer op post zitten en we samen dingen doen", zegt Laarhoven, die zegt het kameraadschappelijke gevoel van de missie van destijds terug te willen halen. "Het is kleinschalig. Ik ga met de veteranen mee om boodschappen te doen en te koken en om hun reis te begeleiden. Ik vraag wat ze willen zien en luister natuurlijk naar hun verhalen, al ben ik geen hulpverlener."

null Beeld Louman & Friso
Beeld Louman & Friso

Getraumatiseerd

Laarhoven kampt met het post-traumatisch stress-syndroom (PTSS), net als een aanzienlijk deel van de Unifil-veteranen. “Je leeft in twee werelden", vertelt hij als ervaringsdeskundige. "Je voelt je hier niet thuis en daar niet thuis. In Nederland doe ik niet zo veel, hier word je snel in de gemeenschap opgenomen. Op een bepaalde manier is het Orange House voor mij een verkapte legitimatie om hier te zijn."

Voor getraumatiseerde veteranen kan een reis naar Zuid-Libanon helend werken, zegt humanistisch raadsman Bart Hetebrij, die mee is met de groep die deze week een terugkeerreis maakt. In Nederland begeleidt hij, als vrijwilliger bij het Veteraneninstituut, onder andere veteranen met PTSS.

“Als je hier komt, kun je even terug in de tijd. Vaak zie je dat deze mensen de verbondenheid en de kameraadschap die ze hier hebben gekend, daarna nooit meer in Nederland hebben ervaren", zegt Hetebrij. "Als afsluiting van hun behandeling kan een verblijf hier heel belangrijk zijn."

“Als je hier ziet dat er dingen veranderd zijn en je hoort van de lokale bevolking dat jouw inzet nut heeft gehad, dan werkt dat heel positief. Het geeft betekenis aan jouw missie en draagt bij aan het helingsproces."

Lees ook:

Unifil-veteranen keren terug naar Libanon: ‘We waren veel te jong’

Het is dit jaar veertig jaar geleden dat de eerste Nederlandse militairen naar Zuid-Libanon gingen voor de Unifil-vredesmissie, die voor velen levensbepalend is geweest. Veteranen reizen terug naar de dorpjes en bases in Libanon uit nieuwsgierigheid en om van onverwerkte trauma’s af te komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden