ReizenThe Crown

Reis de Windsors achterna door koninklijke tuinen en paleizen

Prins Charles in zijn tuin bij Highgrove House in Tetbury. Beeld Clarence House
Prins Charles in zijn tuin bij Highgrove House in Tetbury.Beeld Clarence House

Eindeloos is het aantal koninklijke locaties in Groot-Brittannië, en veel daarvan zijn te bezoeken. We zochten er een paar voor u uit. Om te beginnen de Highrove-tuinen van Charles en Camilla.

Highgrove, tuinen en winkel

De tuinen van Highgrove – het buitenverblijf van prins Charles en Camilla, de hertogin van Cornwall – zijn een lust voor het oog. Het landhuis is al sinds de jaren tachtig in het bezit van de prins en de tuinen zijn steeds verder uitgebreid. Allemaal volgens de duurzame principes die Charles aanhangt. Naast moes- en siertuinen is op het landgoed ook een biologische boerderij gevestigd. Omdat het echtpaar veel op Highgrove verblijft, is een bezoek aan strikte regels gebonden en moeten kaarten vooraf worden geboekt. Voor de rest van dit jaar is alles uitverkocht, vanaf februari zijn er nieuwe rondleidingen te boeken: individueel of groepsgewijs, met eventueel een high tea en champagne-arrangement. Nog wel beschikbaar zijn kerstlunches en -diners in landgoedrestaurant The Orchard.

Wel het hele jaar toegankelijk is de winkel van Highgrove, gevestigd in het nabijgelegen pittoreske dorp Tetbury. In een historisch winkelpand worden allerhande producten aangeboden waarvan niet geheel duidelijk is of ze van het landgoed komen. In elk geval zullen de eenden-ei-blauwe potloden en de Prince of Wales-theezakjes elders vervaardigd zijn. Maar de Farmhouse-chutney en de spierbalsem voor tuinmannen wellicht wel. Alles is ‘organic’ en de opbrengst komt ten goede aan het Prince of Wales Charitable Fund.

https://www.highgrovegardens.com/

Buckingham Palace

De koningin had geld nodig. Dat was de reden dat in 1993 voor het eerst de deuren van Buckingham Palace opengingen voor het volk. Windsor Castle was getroffen door een verwoestende brand en moest gerestaureerd worden en het streven was dit grotendeels te bekostigen met de entreegelden voor Buckingham Palace. Van 18 juli tot 27 september, als de familie in Balmoral of een ander buitenverblijf resideert, zijn de State Rooms te bezoeken. Dat zijn de troonzaal, de balzaal, de statige salon en het indrukwekkende trappenhuis. Ook de kunstgalerij en de tuin mogen bewonderd worden. Het grootste deel van de 775 kamers tellende koninklijke kolos in Londen blijven uiteraard privé. Kaartjes zijn niet goedkoop, maar komen dus ten goede aan het onderhoud – de indruk bestaat dat de restauratie van Windsor Castle in de afgelopen jaren dubbel en dwars terugverdiend is.

De blauwe salon in Buckingham Palace. Beeld AFP
De blauwe salon in Buckingham Palace.Beeld AFP

https://www.royal.uk/

Balmoral

Het legendarische buitenverblijf van de koningin in Schotland is opmerkelijk makkelijk te bezoeken. Het landgoed is van 1 april tot 2 augustus dagelijks geopend en je kunt aan de poort een toegangskaartje kopen.

Het kasteel zelf kom je logischerwijs niet binnen, want hier verblijft de koninklijke familie met grote regelmaat. Alleen de neogotische balzaal en de stallen zijn te bezoeken. Toch komt het geheel bijzonder gastvrij en open over: je kunt ongehinderd over het landgoed struinen. Struinen langs de moestuinen waar de bloemkolen en peultjes worden gekweekt die eindigen op het bord van de vorstin, door de kassen met bloeiende planten en langs de rivier waar diverse koninklijke honden hun laatste rustplaats hebben gevonden.

Het Schotse buitenverblijf van de Queen, Balmoral. Beeld Harmen Van Dijk
Het Schotse buitenverblijf van de Queen, Balmoral.Beeld Harmen Van Dijk

Balmoral werd gebouwd door koningin Victoria en haar man Albert, rond 1855. De Britse vorstin was dol op Schotland en ze zou er na de dood van haar echtgenoot veel tijd doorbrengen in het gezelschap van de Schotse bediende en vertrouweling John Brown – daar is een mooie film over gemaakt met Judi Dench in de hoofdrol: ‘Mrs Brown’. John ligt begraven bij Crathie Kirk, het kerkje net buiten de hekken van Balmoral, waar de koninklijke familie regelmatig diensten bijwoont.

https://balmoralcastle.com/

Petworth House

De spannende periode Charles/Diana komt pas in de volgende reeks van ‘The Crown’ aan de orde, maar wie alvast de omgeving van het prille begin van hun relatie wil verkennen moet naar Petworth in Sussex. Daar zouden ze elkaar voor het eerst hebben ontmoet. Volgens de documentairereeks ‘The Windsors’ (Netflix) was het tijdens een feest in het statige Petworth House, volgens een andere lezing waren ze elders in Petworth te gast. In elk geval schijnt Diana toen troostende woorden te hebben gesproken tegen Charles, die net zijn oom, Lord Mountbatten, had verloren bij een aanslag.

Petworth is sowieso de moeite waard. Prachtig dorpje in een schitterend landschap, alles is er oud, vooral ook het geld. In de buurt ligt de beroemde wandelroute South Downs Way. Er zijn eeuwenoude pubs. Heerlijke boutiques en antiekwinkels. Er is een MG-garage. En dus vooral Petworth House: een beroemd landhuis en park, het laatste in de 18de eeuw ontworpen door tuinontwerper Capability Brown. Hij liet toen al oude, dikke eikenbomen naar het landgoed verplaatsen. En maakte er een groot hertenkamp, waar nu nog 900 damherten rondrennen.

De oorsprong dateert uit de Middeleeuwen, het huidige statige huis stamt uit de 17de eeuw. De familie, die nog steeds een deel bewoont, begon eeuwen geleden met de prachtige kunstcollectie. De mooiste Turners, Van Dyks en Titiaans zijn voor publiek toegankelijk. Een stuk of 17 prachtige Turners omvat de collectie. Turner was een goede vriend van de derde graaf van Egremont en verbleef veel en langdurig op het landgoed. Diverse werken die hij maakte van Petworth Park zijn in het huis te zien.

Met trefwoord ‘Petworth House’ komt u op de website van de nationaltrustcollections.org.uk.

Meer kastelen en paleizen

Kensington Palace: na de huwelijksvoltrekking van prins Harry en Meghan Markle in mei 2018. Beeld AP
Kensington Palace: na de huwelijksvoltrekking van prins Harry en Meghan Markle in mei 2018.Beeld AP

Kensington Palace

De State Rooms van Kensington Palace in Londen zijn het hele jaar te bezoeken. Het overige deel van dit paleis is opgedeeld in appartementen die worden bewoond door leden van de koninklijke familie, onder wie prins William en Kate.

Windsor Castle

Het enorme Windsor Castle bij Londen is nog steeds een favoriet buitenverblijf van Queen Elizabeth. Prins Harry trouwde er met Meghan Markle en het paar woont nu op het landgoed, in hun eigen cottage. Het publiek kan het hele jaar delen van het kasteel bezoeken.

Tower of Londen

In de Tower of Londen kunnen de Britse kroonjuwelen bewonderd worden. Het was ooit een beruchte gevangenis. Anne Boleyn, de tweede vrouw van Hendrik VIII, werd er in 1536 onthoofd en begraven. Haar geest zou er nog rondwaren.

Reisreportages vanuit bijzondere bestemmingen, boeiende steden en verre streken, met reistips. U vindt ze op trouw.nl/reizen of op deze kaart.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden