Reïncarnatiesoap Dalai Lama duurt voort

De Dalai Lama. Beeld EPA

China is al enige tijd in rep en roer omdat de leider van het Tibetaanse boeddhisme, de Dalai Lama, zou weigeren te reïncarneren. Chinese hoge ambtenaren lieten weten dat de Dalai Lama niet mag stoppen met reïncarneren, maar een hoge boeddhistische geestelijke reageert nu dat hij helemaal zelf mag weten of hij na zijn dood terugkeert.

Geestelijke Ogyen Trinley Dorje, die de titel Karmapa Lama draagt, zei in een interview met Radio Free Asia: "Alleen de Dalai Lama kan beslissen of hij reïncarneert en ik heb vertrouwen in zijn beslissing." De leider benadrukt dat hij ervan overtuigd is dat de Dalai Lama de juiste beslissing zal nemen.

Het gedoe in China komt allemaal door een recente uitspraak van de Dalai Lama. Die liet in november weten dat hij misschien wel de laatste Dalai Lama zal zijn. "Het is veel beter als een eeuwenoude traditie stopt in de tijd van een vrij populaire Dalai Lama", zei hij toen. In China gelooft men dat de leider van het Tibetaanse boeddhisme steeds reïncarneert. De huidige Dalai Lama is de veertiende reïncarnatie.

Dubbelverraad
De Chinese overheid bemoeit zich ook met de kwestie, die vinden dat de Dalai Lama gewoon herboren moet worden. En wel onder communistische voorwaarden. Zhu Weiqun, een functionaris die zich bezighoudt met Tibet, ziet de uitspraak van de Dalai Lama dan ook als dubbel verraad. "Ten eerste is het verraad tegenover de Chinese politiek. De beslissing om een Dalai Lama aan te wijzen ligt bij de Chinese regering", zei hij volgens The New York Times op een parlementsbijeenkomst in Peking.

Ook vindt de politicus dat de spiritueel leider het Tibetaanse boeddhisme weinig respect toont. "Waar ter wereld vind je iemand die zo luchtig doet over zijn eigen opvolging?", zei Zhu. "Het is niet aan hem om te beslissen of hij al dan niet herboren wordt. De lijn van de Dalai Lama zal verdergaan door reïncarnaties."

De volgelingen van de Dalai Lama vinden deze politieke bemoeienis op hun beurt belachelijk: "Het is alsof je Fidel Castro laat beslissen wie de volgende paus wordt, en daarna verwacht dat alle katholieken die paus zullen volgen. Dit is ridicuul", verklaarde hun woordvoerder eerder tegen Reuters.

Verkeerde leider
Het is niet de eerste keer dat de Chinese overheid zich met de boeddhistische leiders bemoeit. In 1995 wees Peking een jongen aan die de reïncarnatie zou zijn van een hoge boeddhistische leider, de Panchen Lama, terwijl de Dalai Lama een ander had aangewezen. Dat jongetje, Gedhun Choekyi Nyima, kreeg van China huisarrest. Sindsdien is er niets meer van hem vernomen.

Sinds zijn huisarrest hebben de Verenigde Naties en verschillende mensenrechtenorganisaties geprobeerd contact te leggen met Gedhun Choekyi Nyima en zijn familie. De Chinese overheid claimt echter dat er niets aan de hand is: de jongen leidt een normaal leven leidt en wil niet gestoord worden. Over zijn woonplaats en gezondheid wil de overheid niets loslaten. Volgelingen van de Dalai Lama zien de jongen nog altijd als de enige echte Panchen Lama.

China wees destijds waarschijnlijk een eigen Panchen Lama aan omdat diegene ook betrokken is bij het aanwijzen van de Dalai Lama. Een Panchen Lama die loyaal is aan de overheid is daarom gunstig.

De Dalai Lama won in 1989 de Nobelprijs voor de Vrede. Peking ziet hem als een separatist, omdat hij meer autonomie wil voor Tibet.

Een Tibetaan met een foto van de verdwenen Gedhun Choekyi Nyima. Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden