null Beeld Werry Crone
Beeld Werry Crone

OmbudsmanEdwin Kreulen

Reinbert de Leeuw was meer waard dan een halve krantenpagina

Hoe kan het dat David Bowie bij zijn overlijden vijf pagina’s in Trouw kreeg, en Reinbert de Leeuw onlangs minder dan een halve pagina? De deadline is een stevig excuus. Maar het moet beter.

De kwestie

Op zaterdag 15 februari meldt de krant het overlijden van Reinbert de Leeuw. De redacteur klassieke muziek verhaalt van het ‘rijke en roerige leven’ van de pianist, dirigent en componist vanaf diens protest tegen de gevestigde orde in 1969. De tekst van 700 woorden is geplaatst in twee kolommen – minder dan een halve pagina – met een kleine portretfoto van De Leeuw. Op de voorpagina wordt het overlijden niet vermeld. Op internet is de presentatie ruimer.

De standpunten

De maandag erna blijken verschillende redacteuren de presentatie in de krant te beperkt te vinden. Ook de muziekredacteur had zeker een hele krantenpagina terecht gevonden voor deze prominente musicus. Hij legt uit dat hij rond half drie vrijdagmiddag langs informele weg hoorde van het overlijden en van de wens van de familie om het pas maandag bekend te maken. Hij begon alvast aan zijn tekst, onzeker of de officiële bevestiging tijdig zou komen voor de zaterdagkrant. Die kwam aan het begin van de avond, rond zes uur. De muziekredacteur en zijn chef zeggen achteraf dat ze tegen de chefs die de krant indeelden duidelijker hadden moeten zeggen dat De Leeuw belangrijk genoeg was voor een ruim overlijdensbericht. De chef herinnert zich dat ook het overlijden vorige maand van Aart Staartjes, dat bekend werd op een zondagmiddag, leidde tot een klein gepresenteerd bericht met dito foto. Dat werd achteraf ook als krap beoordeeld. Wel kwam de foto van Staartjes op de voorpagina.

De dienstdoend chef die deze krant indeelde, wijst erop dat lange tijd onduidelijk was of het overlijdensbericht in de zaterdagkrant mee zou kunnen. Achteraf zou ze ervoor gekozen hebben het andere artikel op dezelfde pagina naar de maandagkrant te verplaatsen, zodat er meer ruimte was voor de presentatie. Het was haar zeker bekend dat Reinbert de Leeuw een prominente figuur was, maar ze vermoedt dat het toch geholpen zou hebben als de muziekredacteur om meer ruimte had gevraagd. Net als de eindredactie wijst ze erop dat Trouw sinds kort op vrijdagavond een vroege deadline heeft, waardoor er minder tijd is om de krant om te gooien. Maar het had wel gekund. Dat een foto van Reinbert de Leeuw niet de voorpagina haalde, heeft volgens deze chef onder meer te maken met de keuze om het bericht dat op de voorpagina stond te illustreren met een ongebruikelijk groot beeld. Daarvoor bleef er deze keer, anders dan op andere zaterdagen, minder ruimte voor ander beeld over.

Een spiegelbeeld van deze discussie vond plaats na het overlijden van popicoon David Bowie, die vier jaar geleden maar liefst vijf hele krantenpagina’s vulde, verspreid over twee katernen en met een prominent beeld op de voorpagina. Dat vond een deel van de redactie weer iets te veel van het goede.

Oordeel

Het is achteraf duidelijk dat de presentatie van de op zich voldoende tekst van dit overlijdensbericht te klein was. Door de krappe opmaak en met name het kleine beeld, lijkt de redactie de waarde van deze musicus te onderschatten. Bovendien wordt de emotie gemist van het overlijden. Een grotere foto van de musicus had geleid tot een volle pagina. Het blijft mede de taak van de redacteur om aan de bel te trekken en te vragen om grote ruimte voor prominente overledenen. De naam van De Leeuw had ook op de voorpagina niet misstaan.

In vergelijking met de vijf pagina’s voor David Bowie zijn twee kolommen voor Reinbert de Leeuw uiteraard veel te weinig, maar praktische overwegingen spelen hier mee: het overlijden van de popster werd vroeg op de dag bekend zodat er veel ruimte was om stukken te maken.

De krappe nieuwe vrijdagdeadline is hier een stevig excuus. De avondploeg is zo druk doende om deze te halen voor de hele krant, dat er weinig ruimte is voor fundamentele vragen zoals naar de ruimte van dit overlijdensbericht.

De redactie zou zich nader moeten beraden op manieren waarop groter onverwacht nieuws laat op vrijdagmiddag kan worden opgevangen. In dit geval zou het bijvoorbeeld een optie zijn geweest om reeds vanaf de eerste signalen van het overlijden een alternatieve indeling van de krant te bedenken, waarin het overlijdensbericht meer ruimte had gekregen. Een markante persoon moet behalve in tekst ook in beeld en opmaak worden herdacht.

Trouw-ombudsman Edwin Kreulen schijnt wekelijks zijn licht over een journalistieke kwestie. Heeft u zelf een vraag of kwestie? Mail naar ombudsman@trouw.nl.

Lees ook:

Was het overlijdensbericht van Ella Vogelaar te negatief?

Het overlijden van een oud-minister wordt bekend kort voor de deadline. Een zakelijk en ‘fair’ bedoeld bericht wordt gezien als opsomming van mislukkingen. De toon blijkt er meer toe te doen dan de redactie denkt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden