'Rehwinkels baan in Barcelona bestaat niet'

Vertrekkend burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen Beeld anp
Vertrekkend burgemeester Peter Rehwinkel van GroningenBeeld anp

De functie die vertrekkend burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen zou gaan uitoefenen in Barcelona bestaat niet. In Spanje kennen ze de functie fulltime rampenmanager niet en rekenen ze ook niet op Rehwinkels komst, meldt het AD. 'Wij weten van niets,' was de reactie op het hoofdkantoor van de UCLG.

Het UCLG, het internationaal verbond van gemeenten waar Rehwinkel op vrijwilligersbasis zegt te gaan werken, zegt dat de functie er 'heel misschien in de toekomst' komt.

Er is op de langere termijn geen bureau of kantoorruimte beschikbaar, omdat volgens het ULCG leden als Rehwinkel hun taken vrijwillig uitvoeren. Zij doen dat altijd vanuit hun eigen standplaats als burgemeester, wethouder of andere gemeentelijke functie.

Vorige week maakte minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) zijn partijgenoot duidelijk dat ook hij straks gewoon moet solliciteren als hij zijn uitkering wil houden. Of Rehwinkel nu vrijwilligerswerk in Barcelona doet of niet maakt dus niet uit.

Per 1 november weg als burgemeester
In april van dit jaar maakte de PvdA'er bekend dat hij bedankt voor een tweede termijn als burgemeester van Groningen. Zijn ambtstermijn loopt in 2015 af.

Rehwinkel liet toen ook weten niet verder te willen in de politiek. Hij zegt over zijn nieuwe functie dat hij al een 'langer bestaande wens had om de slachtoffers van natuurrampen en humanitaire crises beter te hulp te kunnen komen'.

De burgemeester kreeg veel kritiek op zijn functioneren als regioburgemeester en voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen. Zo had hij vorig jaar februari bij de aanpak van het hoogwater in Groningen een conflict met de huidige Groningse gedeputeerde Yvonne van Mastrigt, toen nog burgemeester van Hoogezand-Sappemeer. Zij legde haar functie als vice-voorzitter van de veiligheidsregio neer, omdat ze niet meer met Rehwinkel kon samenwerken. Ook werd hem tijdens de Facebookrellen in buurgemeente Haren verweten weinig behulpzaam te zijn geweest.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden