Rehwinkel is ophef zat en betaalt deel wachtgeld terug

Scheidend burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen stort drie maanden wachtgeld terug in de gemeentekas. Daarnaast belooft hij te proberen zo snel mogelijk betaald werk te vinden. Rehwinkel (PvdA) reageert daarmee op de storm van kritiek, ook binnen zijn eigen partij, die opstak nu hij naar Barcelona gaat.

Anderhalf jaar voor het aflopen van zijn eerste ambtstermijn gaat de PvdA'er voor het centrum van lokale overheden wereldwijd (UCLG) een onderzoek naar rampenbestrijding leiden. De klus is onbetaald en vooralsnog is onzeker of er betaald werk voor Rehwinkel uit voortvloeit. Rehwinkel maakt gebruik van de wachtgeldregeling.

Rehwinkel distantieert zich in een schriftelijke verklaring van het beeld dat hij op kosten van de belastingbetaler onder de Spaanse zon vrijwilligerswerk gaat doen. En ook van de suggestie dat hij een functie zou hebben verzonnen.

Dat beeld ontstond toen het Algemeen Dagblad schreef dat bij het UCLG niemand op Rehwinkels komst rekent. Hij benadrukt dat hij door de organisatie is gevraagd. Uit zijn verklaring blijkt wel dat hij de klus ook naast het burgemeesterschap had kunnen doen. Eerder verklaarde hij per 1 november ontslag te nemen vanwege zijn benoeming in Spanje.

(Trouw)

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden