Regulering van de wietteelt kansloos

(Trouw)

Al decennia vindt Justitie het goed dat uitbaters van een coffeeshop liefhebbers van een blowtje van een beetje wiet voorzien.

Diezelfde uitbaters moeten echter al decennia lang allerlei criminele sluipwegen bewandelen om aan een handelsvoorraadje wiet te komen om hun klanten te kunnen bedienen. In de Tweede Kamer ligt deze spagaat van het Nederlandse coffeeshopbeleid met enige regelmaat onder vuur, maar tot wezenlijke verandering van het beleid is het nooit gekomen.

Voor de één is de oplossing simpel: stop met het gedoogbeleid en sluit de komende jaren alle coffeeshops. Voor de ander is de oplossing al net zo eenvoudig: laat wietteelt onder toezicht van de overheid toe en bevoorraad daarmee de coffeeshops, zodat de uitbaters geen zaken meer hoeven te doen met criminele wiettelers en -handelaren.

De afgelopen jaren leek die laatste oplossing twee keer aan de winnende hand. In de volksvertegenwoordiging was er zelfs een groeiende meerderheid voor.

In 2000 nam de Tweede Kamer met één stem meerderheid een motie aan van de PvdA, waarin werd gevraagd om het reguleren van de teelt van wiet en de bevoorrading. Het paarse kabinet van PvdA, VVD en D66 voerde die motie niet uit, gebruikmakend van het feit dat binnen de coalitie de VVD tegen was.

In 2005 deed de Tweede Kamer een nieuwe poging. Deze keer deed de VVD ook mee, waarmee de voorstanders 91 van de 150 Kamerleden wisten te mobiliseren vóór gereguleerde teelt en bevoorrading. Maar weer kon het kabinet gebruikmaken van verdeeldheid binnen de coalitie en de motie naast zich neerleggen. Deze keer waren binnen de regeerclub van CDA, VVD en D66 de christen-democraten tegen.

Binnen de zittende coalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie is de verdeeldheid net zo groot. Dat is niet anders dan een paar jaar geleden. Wat wel anders is: een motie met een pleidooi voor gereguleerde wietteelt zou het nu niet halen in de Kamer. Sterker, zo’n voorstel zou stuiten op een grote meerderheid.

De VVD is inmiddels uit het kamp van de voorstanders weer overgestoken naar dat van de tegenstanders. De liberalen voelen niets voor een Nederlandse alleingang. Voor de VVD is regulering pas aan de orde als daar internationale overeenstemming over bestaat, en die is voorlopig niet te verwachten.

De PvdA is nog steeds voor regulering van wietteelt. Maar de sociaal-democraten hebben op dit moment niet de politieke ruimte om zich in de Kamer achter een voorstel te scharen dat tegemoetkomt aan de wensen van de burgemeesters.

De PvdA heeft zich gebonden aan het regeerakkoord. In de onderhandelingen daarover hebben de sociaal-democraten het op dit punt verloren van CDA en ChristenUnie. Die twee partijen willen het liefst van de coffeeshops af.

Het akkoord dat als basis dient voor het beleid van het zittende kabinet verbiedt dan ook ieder experiment dat gaat in de richting van gereguleerde wietteelt. Het pleidooi van de burgemeesters voor gereguleerde wietteelt stuit dan ook op een stevig ’nee’ van politiek Den Haag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden