Commentaar

Registreer levenloos geboren kinderen pas na een minimale duur van de zwangerschap

Een arts wijst op een echo in het - inmiddels failliete - Slotervaartziekenhuis in Amsterdam de foetus aan.  Beeld ANP
Een arts wijst op een echo in het - inmiddels failliete - Slotervaartziekenhuis in Amsterdam de foetus aan.Beeld ANP

Sinds februari kunnen ouders een levenloos geboren kind laten opnemen in de Basisregistratie Personen (BRP). Daarmee wordt het kind een persoon met een naam en een geboortedatum. Het krijgt zo een officieel vastgelegde vorm van identiteit.

Deze nieuwe ­mogelijkheid geldt met terugwerkende kracht. In de drie maanden dat dit kan, zijn al 5000 doodgeboren kinderen geregistreerd. Dit hoge aantal laat zien hoeveel deze erkenning voor ouders kennelijk betekent.

Voor deze registratie geldt geen minimale duur van de zwangerschap. Ook de reden dat het kind dood ter wereld kwam, maakt niet uit. Dat betekent dat een vrouw ook na een abortus haar afgestoten kind kan laten registeren. Daarvan kwam vorige week een voorbeeld in het nieuws.

Bij het ontbreken van een minimale duur van de zwangerschap wringt iets. Voor ouders kan het nieuwe leven al snel na de conceptie een persoon zijn. Een kind waar ze verwachtingen van hebben, een voorstelling wellicht. Net als de nieuwe mogelijkheid van opneming in de BRP, maken toekomstige ouders doorgaans geen strikt onderscheid tussen een foetus van twaalf weken en een bijna voldragen kind.

Levensvatbaar

Maar de Wet afbreking zwangerschap doet dat wel. Abortus mag in Nederland tot de 24ste week van de zwangerschap, al houden artsen doorgaans de grens van 22 weken aan. Kennelijk gaat het bij dat afgebroken leven dan niet om een persoon. Daar is bij deze wet pas sprake van na 24 weken, wanneer een foetus, dankzij de medische ontwikkelingen, tegenwoordig levensvatbaar is.

Er spreekt terecht veel respect uit voor de emoties van de ouders bij het openstellen van registratie bij de BRP. Toch is het zuiverder om bij die officiële registratie een minimale duur van de zwangerschap te hanteren. Op de vraag vanaf wanneer sprake is van een persoon geven de abortuswet en de Wet basisregistratie personen nu botsende antwoorden. Bij zo’n gevoelige en ­belangrijke kwestie als deze mag worden verwacht dat de wet consistent is, in ieder geval consistenter dan nu het geval is. Dat kan door voor opneming in de Basisregistratie van doodgeboren kinderen een minimale duur van de zwangerschap te eisen, een minimum dat gekoppeld is aan die voor een toegestane abortus.

Zo’n minimale zwangerschapsduur ontneemt ouders niet de vrijheid en de mogelijkheid om zelf een naam te geven aan hun kind dat, wanneer ook en om wat voor reden ook, niet levend ter wereld is gekomen.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Meer commentaren leest u op trouw.nl/commentaar.

Lees ook:

Het wringt dat je een geaborteerde foetus mag registreren als doodgeboren kind

Het gebied waar leven en dood elkaar raken is niet alleen schemerig, maar soms ook onherbergzaam. Onbestaanbaar zelfs. Er gebeuren daar dingen die elkaar zouden moeten uitsluiten en dat gewoon niet doen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden