'Registratie schooluitval administratieve rompslomp'

Het wordt heel lastig om spijbelaars en schoolverlaters in de gaten te houden als scholen geen gebruik mogen maken van het zogeheten sofinummer.

Dat zei onderwijsminister Hermans gisteren. Hij werkt aan een nieuw plan voor het zogeheten 'onderwijsnummer', waarmee jongeren hun hele schoolloopbaan kunnen worden gevolgd. Het opsporen van voortijdig schoolverlaten - naar schatting verlaten jaarlijks 30 000 leerlingen zonder diploma school - is een van de belangrijkste onderwijsvoornemens van dit kabinet.

Een eerder voorstel om het onderwijsnummer te koppelen aan het sociaal-fiscaal nummer dat elke Nederlander heeft, stuitte op verzet van de Registratiekamer. Die achtte het in strijd met de pricacy dat bijvoorbeeld de landelijke overheid de onderwijsgegevens van iedere Nederlander kon opvragen. Ook in de Tweede Kamer ligt gebruik van het sofinummer gevoelig.

Hermans zei na een bijeenkomst van de gemeente Utrecht over voortijdig schoolverlaten dat het loslaten van het sofinummer-bestand grote nadelen heeft. ,,De registratie is een evident punt in de bestrijding van schooluitval. Maar we moeten ons serieus afvragen of het voordeel van een heel nieuw systeem van registratie opweegt tegen de geweldige administratieve romslomp die dat met zich meebrengt. Het sofinummer is een goed bestand.'' Voor het zomerreces geeft Hermans de Tweede Kamer definitief uitsluitsel over zijn plannen.

Hermans kondigde ook aan dat hij met minister Korthals van justitie gaat uitzoeken waardoor sommige leerlingen al in het criminele circuit komen voordat ze de school verlaten. ,,Tot nu toe nemen we aan dat ze pas crimineel worden nadat ze zijn uitgevallen. Als dat niet zo blijkt te zijn, moeten we het probleem wellicht heel anders aanpakken.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden