Regisseur voor opvang asielkinderen moet chaos op scholen voorkomen

Vluchtelingen worden opgevangen in de Generaal-majoor de Ruyter van Steveninck kazerne in Oirschot. Daar heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) dit weekend extra plekken ingericht voor de noodopvang van 500 mensen.Beeld anp

Chaos bij de plaatsing van asielkinderen op basisscholen moet voorkomen worden, vindt de koepel van basisscholen PO- Raad. Samen met het Rijk, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het COA stellen de basisscholen nu een regisseur aan om duidelijkheid te scheppen.

Tot nu toe is niet geregeld wie een kind in Nederland op een school aanmeldt, welke scholen plek hebben en waar leerkrachten en welzijnswerkers aanwezig zijn om kinderen Nederlandse les en psychische ondersteuning te geven.

Een kwart tot een derde van de asielzoekers is minderjarig. Door gezinsherenigingen van Syriërs komen er nu relatief veel vluchtelingenkinderen naar Nederland. In asielzoekerscentra (azc's) zitten zo'n 5500 kinderen tot twaalf jaar. Zij krijgen les op basisscholen die aan het azc verbonden zijn.

De problemen ontstaan vooral als gezinnen ergens in Nederland een woning krijgen toegewezen. Het kan voorkomen dat scholen heel laat worden geïnformeerd over een Syrisch gezin dat in de buurt is komen worden, of dat een school juist al leraren Nederlands aanneemt, maar dat de kinderen uiteindelijk toch niet komen.

Niet beheersbaar
Ook blijven asielzoekerskinderen soms thuis zitten omdat de gemeente niet betaalt voor leerlingenvervoer naar een gemeente waar een school staat die Nederlands les geeft. Volgens de PO- Raad zijn de knelpunten nu nog wel oplosbaar, maar ontstaat binnen nu en een maand een situatie waarin scholen voor aantallen nieuwe leerlingen kunnen komen te staan, die niet beheersbaar zijn.

Kinderen die asiel krijgen, moeten binnen drie dagen een plek op school hebben. Maar Nederlandse basisscholen zijn totaal niet voorbereid op de komst van grote aantallen asielkinderen, berichtte Trouw al eerder.

Er dreigt een tekort aan leraren, schoollocaties en lespakketten. Wie het regieteam Asielkinderen moet gaan leiden, is nog onduidelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden