null

Tarieven

Regionale krant moet freelancers beter betalen

Beeld Trouw

Het Brabants Dagblad moet freelance fotograaf Ruud Rogier en journalist Britt van Uem beter betalen. Het tarief dat ze nu krijgen is niet redelijk en moet met vijftig procent omhoog.

Dat heeft de Amsterdamse kantonrechter gisteren bepaald in een rechtszaak die de twee freelancers hebben aangespannen tegen de uitgever, DPG Media (voorheen De Persgroep).

Het is voor het eerst dat een rechter ingrijpt in de tarieven die een krant uitbetaalt. Grond daarvoor is de Wet Auteurscontractenrecht, die in 2015 werd aangepast om freelancers beter te beschermen. Daarin staat dat zij recht hebben op een ‘billijke’ vergoeding.

Rogier krijgt 42 euro per gepubliceerde foto; daarvoor werkt hij 2,5 tot 3 uur, inclusief reistijd, administratie en bewerking van zijn beelden. Zijn collega Van Uem ontvangt 13 cent per woord. Deze vergoedingen moeten van de rechter omhoog naar tenminste 65 euro per foto en 21 cent per woord.

“Een historische uitspraak”, zegt Thomas Bruning van journalistenvakbond NVJ. “Deze nieuwe tarieven zijn nog steeds vrij dramatisch, maar het is wel een hogere bodem voor de kleine regionale titels. Hier knokken we al jaren voor.” Uit onderzoek van de NVJ blijkt dat er een gapend financieel gat is tussen redacteuren in vaste dienst en freelancers, terwijl van de laatsten ook vakwerk wordt verwacht. Landelijke kranten betalen hun freelancers meer dan regionale kranten, die meestal een kleinere oplage hebben.

Volgens Bruning heeft deze uitspraak gevolgen voor de hele regionale journalistiek. “We kunnen nu met een grote groep freelancers naar de rechter stappen, óf met DPG Media om de tafel gaan zitten.” DPG Media, die ook Trouw, de Volkskrant en het AD uitgeeft, laat weten een hoger beroep te overwegen. “Het is belangrijk voor alle betrokkenen dat ook regionale journalistiek rendabel blijft.”

Fotograaf Rogier is blij met de uitspraak: “Al hadden we hoger ingezet en schiet ik er zelf niet veel mee op. Maar het geeft een goed gevoel dat je niet helemaal alleen staat als freelancer, dat je ook rechten hebt.” trouw

Lees ook:

Fotojournalisten leggen vrijdag hun camera’s neer

Sappelen, zo beschrijven zelfstandige fotojournalisten hun bestaan. Om uitgevers te bewegen de tarieven voor nieuwsbeelden op te krikken, maakt en levert de beroepsgroep geen foto’s voor en aan nieuwsorganisaties.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden