Regioburgemeester Van Aartsen wil duidelijkheid

De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) wordt in de nieuwe structuur van de nationale politie een van de tien regioburgemeesters. Samen met de regiochef is hij verantwoordelijk voor bijvoorbeeld vraagstukken van openbare orde.

Van Aartsen was als fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer al voorstander van een nationaal politiekorps, maar had ook kritiek op de uitwerking van de plannen onder zijn partijgenoot minister Opstelten. Hij bracht deze ook aan de orde aan de onderhandelingstafel bij de kwartiermakers van de nationale politie, waar hij als voorzitter van het zogeheten korpsbeheerdersberaad bijzat.

Vooral de rol van de burgemeester en de regioburgemeester in het geheel was voor hem onduidelijk. "Nergens staat wat de precieze bevoegdheden zijn van de regioburgemeester. Hij gaat in zijn gemeente over openbare orde en veiligheid, maar het is onduidelijk wat hij of zij daadwerkelijk te zeggen heeft", zegt Van Aartsen.

Hij noemt als voorbeeld de chaos bij 'Project X Haren'. "Welke rol heeft de burgemeester bij zoiets? Aan wie legt hij of zij verantwoording af? Maar ook: onder wie valt de politie-inzet dan?" Hij vreest dat de zeggenschap kan lijden onder de vaagheid. "De burgemeester moet wel kunnen blijven meedenken en meewerken."

Ook wil de burgemeester graag iets te zeggen hebben over de capaciteit van de politie in zijn of haar regio. Van Aartsen zou graag meer manschappen zien dan het nu afgesproken 'plafond' per regio van 49.500 politiemensen. "Zeker in een regio met grote evenementen en grootstedelijke problemen moet er voldoende politie op straat zijn. De burgemeester moet ook om extra mensen kunnen vragen als hij problemen in bepaalde wijken wil aanpakken. Neem de criminele jeugdgroepen in de Schilderswijk (Bende van de Delftselaan) en Spoorwijk (Quote-500-bende): de aanpak valt of staat met voldoende politiemensen in die wijk."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden