Regio's geven nieuwbouw te veel ruimte

Leegstand en verloedering dreigen in regio's waar de bevolking krimpt

Groningen, Zeeland en Limburg hebben plannen voor honderden nieuwbouwwoningen, ook in gebieden waar de bevolking krimpt. "Met deze uitbreiding van de woningvoorraad lopen ze het risico te bouwen voor leegstand", waarschuwt de Nijmeegse hoogleraar Tonny Nijmeijer.

Hij deed een verkennend onderzoek naar plannen voor woningbouw in de drie provincies. De drie sturen nog steeds op groei en uitbreiding van de woningvoorraad, constateert Nijmijer: "Krimpgemeenten kunnen op basis van de provinciale ruimtelijke verordeningen nog volop nieuwbouw neerzetten." Zo geeft Groningen tot 2020 ruimte voor de bouw van 32.362 nieuwe woningen. Ruim 23.000 daarvan betreft uitbreiding van de woningvoorraad, waaronder meer dan 2300 in Oost-Groningen. Alleen in De Marne voorziet de provincie een daling van de woningvoorraad en is er slechts nieuwbouw ter vervanging van gesloopte huizen.

Nijmeijer roept de nieuw aangetreden provinciebesturen op de regie in handen te nemen bij de aanpak van krimp. Zetten ze geen rem op de bouwmogelijkheden, dan ontstaat een overschot van woningen waardoor de huizenprijzen verder onder druk komen te staan. Bepaald geen verstandige aanpak, want dat heeft negatieve gevolgen voor eigenaren en banken. Bovendien dreigt verloedering omdat er op dit ogenblik al te weinig geld is om huizen op te knappen of te slopen. "Je maakt de sloopopgave groter dan nodig. En slopen kost geld, dat gemeenten en corporaties in deze gebieden niet hebben."

De hoogleraar meent dat provinciebesturen de woningbouw niet durven aanpakken. "Het Rijk wil zich minimaal bemoeien met de aanpak van krimp en verwacht dat de provincies de regie in handen nemen. Maar het is stil aan dat front."

ECONOMIE 15 Interview Nijmeijer

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden