Regio poogt chaos Libië uit te buiten

Milities krijgen steun uit buitenland

Libië dreigt een slagveld te worden waar regionale machten een onderlinge strijd uitvechten. Volgens de Libische premier Abdoellah al-Thinni bewapent Katar islamistische milities die de hoofdstad Tripoli in handen hebben. Daarnaast vonden gisteren bombardementen plaats in de buurt van Tripoli, mogelijk uitgevoerd door een ander land.

Ook zonder buitenlandse bemoeienis is de situatie in Libië chaotisch, drie jaar na de val en dood van dictator Moammar Kadafi. Het verkozen parlement en de regering zijn door de islamistische milities uit Tripoli verdreven, en uitgeweken naar de oostelijke stad Tobroek. De samenwerkende milities die de hoofdstad in handen hebben - onder anderen rebellen uit de stad Misrata die in de strijd tegen Kadafi nationale helden werden - hebben inmiddels een eigen parlement en regering geïnstalleerd.

Zij worden daarbij volgens Thinni gesteund door onder meer Katar. De premier stelde dat er uit dat land zondag drie vliegtuigen gevuld met wapens zijn aangekomen. Ook Soedan zou volgens Thinni eerder al wapens naar de islamisten hebben gestuurd. Eind vorige maand probeerden Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten met bombardementen vanuit de lucht juist te voorkomen dat de islamisten de hoofdstad zouden veroveren. Mogelijk waren zij gisteren ook verantwoordelijk voor het bestoken van wapendepots van de fundamentalisten iets ten zuiden van Tripoli.

De strijd is ook gaande in het oosten van het land, waar de gedeserteerde generaal Khalifa Haftar - deels in alliantie met het nationale leger (dat niet zoveel voorstelt) - vecht met de radicale djihadisten van Ansar al-Sharia die er territorium in handen hebben. Haftar dreigde gisteren de haven van de belangrijkste oostelijke stad, Benghazi, te bombarderen als de plaatselijke autoriteiten een toevloed van wapens richting Ansar al-Sharia niet zouden stoppen.

Sluiting van de haven zou voor de burgers in het oosten een ramp zijn, omdat het leeuwedeel van de voedselimport via die haven binnenkomt, en mogelijk een nieuwe exodus op gang brengen. De afgelopen tijd zijn door de strijd om Tripoli al bijna een kwart miljoen Libiërs op de vlucht geslagen en deels geëmigreerd. Zij voegen zich zo bij de tienduizenden niet-Libiërs die in de chaos Libië gebruiken als springplank richting Europa.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden