Naschrift

Reginald Mengi (1944-2019): de multimiljonair die nooit vergat waar hij vandaan kwam

Reginald Mengi en zijn 36 jaar jongere vrouw Jacqueline Ntuyabakliwe.

Hij leefde de Afrikaanse droom. Geboren in een huisje opgetrokken uit klei en stro aan de voet van de Kilimanjaro, de hoogste berg in Afrika. Schoenen kon de familie zich niet permitteren, dus liep hij op blote voeten naar school. De Tanzaniaan Reginald Mengi stierf evenwel als een van de rijkste mensen in Afrika.

Hard werken, was het motto van Mengi. Zijn zakenimperium bestond uit mediahuizen, de enige bottelarij voor Coca-Cola in Tanzania en belangen in de mijnbouw. Zijn Kilimanjaro-waterflesjes verkochten beter dan het water van zijn concurrenten.

Hij was ook een gulle filantroop. Nadat zijn zoon Rodney overleed aan een hartkwaal, zette hij het Rodney Mutie Fonds op. De liefdadigheidsinstelling financierde operaties in India en de Verenigde Staten voor tientallen kinderen met gecompliceerde hartaandoeningen. Tal van organisaties die zich inzetten voor jongeren konden ook op zijn steun rekenen.

Mengi was een goede leerling zowel op het plattelandsbasisschooltje als daarna op de middelbare school in een grotere plaats. Het lukte hem een beurs te krijgen om in Groot-Brittannië te studeren en bracht het tot accountant. Hij bleef echter niet in Europa en keerde terug naar zijn geboorteland.

Toen in de tweede helft van de jaren tachtig de economische liberalisering begon in Tanzania, zette hij zijn eerste bedrijven op. Tot dan was kapitalisme een vies woord in zijn land. Dat veranderde toen er een einde was gekomen aan de regeerperiode en de socialistische experimenten van de eerste president, Julius Nyerere.

Politiek

Mengi begon met fabriekjes waar potloden werden gemaakt, producten voor lichaamsverzorging en maandverband. Hij boekte al snel succes en andere beginnende ondernemers volgden in zijn voetsporen. Nadat Mengi zich had bewezen als zakenman die volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes een nettowaarde had opgebouwd van meer dan een half miljard euro, werd druk gespeculeerd wanneer hij de politiek in zou gaan. Dat leek de meest logische stap. Toch deed hij dat niet.

Wel rekende hij tal van politici, onder wie de huidige president John Magufuli tot zijn vriendenkring en was hij een graag geziene gast in tal van presidentiële paleizen in Afrika. Het weerhield hem er niet van kritiek op de politiek te leveren. Hij beschuldigde zijn eigen regering ervan dat het de Tanzaniaanse staatsomroep tot een propaganda-instrument had gemaakt. Mengi vond dat iets dat werd bekostigd met geld van de belastingbetaler in dienst moest staan van alle lagen van de gemeenschap.

Corruptie vond hij verfoeilijk en hij gaf dan ook veel geld aan organisaties die zich tegen corruptie en sociale onrechtvaardigheden verzetten. Hij eiste ethisch en verantwoord zakendoen binnen zijn eigen bedrijven. Vorig jaar publiceerde hij zijn autobiografie 'I can, I must, I will' waarin hij zijn succes en levensovertuiging uit de doeken deed.

Zijn privéleven haalde regelmatig het nieuws. Met zijn eerste vrouw, die vorig jaar stierf, had hij drie kinderen. Met zijn tweede vrouw, de 36 jaar jongere voormalige schoonheidskoningin Jacqueline Ntuyabakliwe, kreeg hij nog twee zoons. Het verliefde paar deelde hun romance vaak op sociale media. Toen zijn vrouw in maart jarig was, postte hij op Twitter: 'Mijn lieveling, ik houd meer van je dan het zand in alle zeeën van de wereld'.

Tot het laatste moment bleef Mengi actief, ook nadat een herseninfarct hem vorig jaar ernstig had verzwakt. Zo startte hij eerder dit jaar het eerste stamcelonderzoekscentrum in Tanzania. De multimiljonair vergat nooit waar hij vandaan kwam. Niet ver van de plek waar hij was geboren, bouwde hij een buitenhuis waar hij graag toefde als de zaken het toelieten. Kilimanjaro inspireerde hem zijn leven lang.

Trouw beschrijft het leven van onlangs overleden heel gewone of bekende mensen. Heeft u zelf een tip voor Naschrift? Mail ons via naschrift@trouw.nl. Lees meer naschriften op trouw.nl/naschrift.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden