'Regime voor asielzoekers in Nederland is te hard'

Nederland moet stoppen vreemdelingen onder een strafrechtelijk regime op te sluiten. Dat bepleit het College voor de Rechten van de Mens (CRM), vanavond in het EO-programma 'De vijfde dag'.

In het programma hekelt het CRM onder meer de visitaties die vreemdelingen in detentie moeten ondergaan. Elke vreemdeling die een detentiecentrum binnenkomt, wordt in principe gevisiteerd. Daarbij moet de vreemdeling zich uitkleden en worden lichaamsholten gecontroleerd.

In 'De vijfde dag' komt een asielzoekster aan het woord die met geweld werd gevisiteerd in het detentiecentrum in Zeist. De vrouw ontvluchtte haar moederland omdat zij en haar toen negenjarige dochter waren verkracht. Haar asielaanvraag werd afgewezen en ze belandde achter de tralies. Daar onderging ze meermalen visitaties.

De laatste keer, in Zeist, weigerde ze mee te werken, omdat ze ongesteld was. Daarop werd ze naar een isoleercel gebracht, door vier bewakers (onder wie twee mannen) tegen de grond gedrukt en uitgekleed. "Ze zaten boven op me. Ik schreeuwde 'nee'. Ze gingen in mij en haalden de tampon weg die ik droeg omdat ik ongesteld was. Ze gingen er zelfs met hun vingers in om te voelen of er iets in zat."

De klacht die de vrouw tegen de visitatie indiende, werd afgewezen, omdat de regels zouden zijn gevolgd. Wel kreeg ze een vergoeding van vijftien euro omdat er niet goed verslag was gedaan van het toegepaste geweld.

"Als je weet dat het om een getraumatiseerde vrouw gaat die verkracht is en ook nog andere vreselijke dingen heeft meegemaakt, dan moet dat worden meegewogen", zegt vicevoorzitter Van Geel van het CRM in 'De vijfde dag'. Er moet, vindt het CRM, een veel 'zachter' detentieregime voor vreemdelingen komen.

De vreemdelingendetentie staat al langer onder druk. Eerder dit jaar bekritiseerden onder andere de Inspectie Veiligheid en Justitie en de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken de opsluiting van vreemdelingen.

In de detentiecentra in Rotterdam en Schiphol gingen grote groepen asielzoekers uit protest tegen hun detentie in hongerstaking.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden